Websites ziekenhuizen scoren magere voldoende

Dit artikel delen:
Mobiele zorg m-health

De websites van 81 Nederlandse ziekenhuizen scoren gemiddeld een rapportcijfer van 6,5. Met name de beveiliging, laadtijden en het responsive design laten te wensen over. Dat stelt digitaal bureau E-sites uit Breda na onderzoek.

Dat bureau liet een panel van developers en search engine optimization (seo)-specialisten in totaal 81 websites van algemene (perifere) en academische Nederlandse ziekenhuizen onderzoeken. Ze keken onder meer naar toegankelijkheid, gebruiksvriendelijkheid, privacy en veiligheid, performance en seo.

Het bureau constateert dat sommige sites al te lang ‘stilstaan’ en zag websites die niet responsive zijn opgezet (zich niet aanpassen aan het device van de bezoeker red), onnodig lange laadtijden hebben en een onveilige verbinding gebruiken.

Volgens E-sites zijn er voor ziekenhuizen een hoop 'quick wins' te behalen in het verbeteren van hun sites: 'Foutieve technische basisinstellingen, zijn gemiste kansen. Als de juiste kennis in huis is, zijn er bij veel ziekenhuiswebsites gemakkelijk en eenvoudig verbeteringen door te voeren.' De onderzoekers signaleren nu nog 'te veel' W3C-, toegankelijkheids- en contrastfouten die van invloed zijn op de beleving van de bezoekers. 'Ook op seo-vlak, (de vindbaarheid van de websites red.), zien we lang niet altijd dat alle mogelijkheden worden benut', licht account director Marloes Bovée toe. 

Verbeterpunten

Een ander verbeterpunt dat het bureau noemt is een meer individuele benadering van de patiënt. 'Van de patiënt centraal zetten zouden we nog meer toe kunnen naar het individu centraal zetten. Want iedere patiënt is anders. Online communicatie kan veel verder dan nu het geval is, worden gepersonaliseerd. Afgestemd op wat een individuele patiënt wil en kan.'

Het hele onderzoek en de individuele scores van de ziekenhuizen is op aanvraag beschikbaar. Het bureau stelt dat het hen niet om de individuele gevallen gaat, maar dat het een totaaloverzicht wil bieden van de staat van websites van ziekenhuizen en wil aantonen waar kansen liggen voor verbetering. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-11-27T11:59:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.