Zorgrobot LEA rolt in tweede kwartaal de markt op

Dit artikel delen:

Dit voorjaar moet zorgrobot LEA (Lean Empowerment Assistent) in Nederland, Duitsland en Scandinavië op de markt komen. Het gaat om een robotrollator die is ontwikkeld door Robot Care Systems uit Den Haag. De robotrollator beschikt onder meer over gps, sensoren en camera's en kan autonoom rijden.

LEA moet revalidanten, ouderen en dementerenden helpen bij het staan en lopen en dagelijkse taken. De mobiele assistent staat ook in contact met zorgverleners en familie.

De elektrisch aangedreven rollator past zijn snelheid aan op de bestuurder en beschikt over allerlei technische hulpmiddelen zoals camera's (video, laser en 3D), sensoren in de handgrepen (voor intuïtief sturen), sensoren met ultrasonische geluidsgolven (om botsen te voorkomen) en gps voor positiebepaling.

Robot Care Systems startte vijf jaar geleden met de ontwikkeling van de robot. Oprichter is de voormalig robotica-studente aan de TU Delft, Maja Rudinac. Het bedrijf van de Servische is inmiddels gegroeid naar 25 man. 

Vegro en Sint Maartenskliniek

Computable meldde in april 2017 dat de robot in de herfst van 2017 op de markt zou komen, maar er bleek meer tijd nodig te zijn op de laatste pilots uit te voeren. Er is onder meer getest bij de Nijmeegse revalidatie-instelling Sint Maartenskliniek.

Hulpmiddelenleverancier Vegro neemt LEA op in zijn productaanbod en er zijn inmiddels zorgrobots verkocht aan particulieren. Na Nederland moet de robot ook op de markt komen in Duitsland en Scandinavische landen.

Rudinac won in 2015 de Herman Wijffels Innovatieprijs van de Rabobank. Inmiddels zijn er verschillende investeerders die zich hebben gemeld bij Robot Care Systems. De leverancier zegt niet hoeveel orders er inmiddels binnen zijn gekomen. 

Slimme rollator LEA

Zorg & ICT

Zorg & ICT is een driedaagse beurs dat voorziet in de ict-informatiebehoefte van Zorgsector Nederland. Het vindt plaats van 17 tot en met 19 april in de Jaarbeurs in Utrecht. Registreer nu voor gratis toegang.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-16T15:22:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.