Data en technologie te weinig benut voor betere zorg

Dit artikel delen:
Zorg

Data en technologie worden onvoldoende ingezet om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en het zorggebruik te verlagen. Tijd en geld gaan verloren aan het overdragen van informatie tussen zorgaanbieders onderling. Diagnostiek wordt vaak nog in het ziekenhuis gedaan, terwijl het technisch mogelijk is om dit eerstelijns of zelfs thuis te doen.

Dat stelt Anna van Poucke, partner bij KPMG en sectorleider Health in een toelichting op een vandaag verschenen rapport over de toekomst van samenwerkingen in de zorg.

Volgens het rapport geeft bijna 70 procent van de bestuurders aan dat technologie de komende jaren een cruciale rol krijgt bij het verplaatsen van zorg, maar bij 80 procent wordt de ict-agenda nog gedomineerd door het elektronisch patiëntendossier. Er is dus te weinig ruimte voor innovatie. 

Volgens Van Poucke moet er een ommekeer komen. 'Er is een digitale strategie met aandacht voor uitwisseling van data met patiënten en andere zorgprofessionals nodig.' Ze stelt dat daar niet alleen een rol ligt voor de zorgbestuurders: 'De overheid zal bijvoorbeeld actiever moeten worden met centrale regie op de standaardisatie van datamodellen. Pas dan is uitwisseling en transformatie van het zorgproces mogelijk.'

Kleinere rol algemene ziekenhuizen

"In het nieuwe scenario is de rol van de huidige algemene ziekenhuizen steeds kleiner"

Van Poucke ziet in het nieuwe scenario een steeds kleinere rol voor de huidige algemene ziekenhuizen. 'In plaats daarvan krijgen we in Nederland lokale zorgcentra waar laagcomplexe specialistische zorg wordt geleverd, zo’n dertig interventiecentra waar hoogcomplexe zorg, zoals complexe interventies worden uitgevoerd en acute zorg en geboortezorg beschikbaar is,en gespecialiseerde klinieken voor laagcomplexe electieve ingrepen.'

In een aantal omringende landen is die beweging volgens Van Poucke al succesvol ingezet. 'We moeten ons realiseren dat meer centrale regie op die decentrale transformatie nodig is.' 

Zorg & ICT

Wilt u alles weten over de laatste digitale ontwikkelingen voor zorg? Breng dan een bezoek aan Zorg & ICT 2018 op 17 tot en met 19 april 2018 in de Jaarbeurs Utrecht. 

Registreer nu voor gratis toegang.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-03-06T16:43:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.