Driekwart huisartsen aangesloten op LSP

Patiënt onvoldoende geïnformeerd over data-uitwisseling

Zorg

75 procent van de Nederlandse huisartsenpraktijken is in 2017 aangesloten op het Landelijk Schakelpunt (LSP). Dat is een stijging ten opzichte van 2015. Toen was 62 procent verbonden aan het deze landelijke zorginfrastructuur. Dat blijkt uit het een recent onderzoeksrapport van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), beheerder van het sckakelpunt

Het rapport ‘Effecten en baten gebruik zorginfrastructuur’ is opgesteld door VZVZ in samenwerking met koepelorganisaties van zorgaanbieders en Zorgverzekeraars Nederland. In het rapport worden de metingen van 2017 vergeleken met de nulmeting van 2015.

Uit die vergelijking blijkt dat het LSP steeds meer ingebed raakt in het reguliere zorgproces van huisartsen. Zo is inmiddels driekwart aangesloten op het Landelijk Schakelpunt. 

Echter valt nog wel winst te behalen op de communicatie naar burgers over het geven van toestemming voor uitwisseling van medische gegevens en wat dat dan precies behelst. In 2015 gaf een kwart van de huisartsen aan onvoldoende toestemming te vragen. Twee jaar later is dat percentage gedaald naar 15 procent. Dit blijkt ook uit de toename in het aantal toestemming van de patiënten. Dat is tussen 2015 en 2017 met 78 procent is toegenomen tot ruim 35 miljoen.

Ook kan er meer bekendheid worden gegeven aan het feit dat burgers via een inzageportaal zelf kunnen volgen aan wie zij toestemming hebben gegeven om gegevens beschikbaar te stellen voor opvraging, en welke zorgverleners gegevens hebben opgevraagd.

Rapport

Het rapport ‘Effecten en baten gebruik zorginfrastructuur’ is tot stand gekomen na zowel veldonderzoek door verschillende onderzoeksbureaus als bureau-onderzoek van bestaande rapporten en literatuur. Het rapport belicht de begrippen ‘effecten en baten’ vanuit verschillende invalshoeken. Er is aandacht voor de toegevoegde waarde van het systeem, evenals voor de bijdrage die de gegevensuitwisseling levert aan de verhoging van de kwaliteit en veiligheid van de zorg.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-20T11:26:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.