Medeye voorkomt 100.000 medicatiefouten

Systeem helpt verpleegkundigen bij toedienen medicatie

Medeye, een systeem dat verpleegkundigen helpt bij het toedienen van medicatie en het voorkomen van medicatiefouten, heeft na meer dan een miljoen medicatietoedieningen in Nederlandse en buitenlandse zorginstellingen bijna honderdduizend medicatiefouten voorkomen. Dit laat het in Den Bosch gevestigde gelijknamige bedrijf Medeye, voorheen bekend als Mint Solutions, weten.

De oplossing van Medeye werd voor het eerst ziekenhuisbreed geïmplementeerd in 2016. Volgens het bedrijf hebben inmiddels meer dan 10 procent van de Nederlandse ziekenhuizen voor het medicatieveiligheidssysteem, dat wordt geleverd met een intelligente scanner voor tabletten en capsules, gekozen. De scanner herkent door middel van beeldherkenning en machine learning - een wetenschappelijke discipline waarbij patronen in data ontdekt worden - alle unieke eigenschappen van de medicatie zoals grootte, vorm, dikte, kleur en breukstreep en vergelijkt deze met de voorgeschreven medicatie uit het elektronisch voorschrijfsysteem.

Een ziekenhuis ziet vaak na een paar weken het foutpercentage al dalen, omdat Medeye ook inzicht geeft in procesverbetering. In het specifieke geval van zogenaamde high risk medicatie, waarvoor een dubbele controle is vereist, helpt het systeem zelfs om de tweede check uit te voeren. Iets dat tijd en kostenbesparend werkt. Het systeem verifieert alle soorten medicatie op juistheid en helpt verpleegkundigen met een efficiënte en correcte registratie.

 

Belangrijkste fouten in medicatiemanagementproces

‘De belangrijkste fouten in het medicatiemanagementproces vinden plaats in het voorschrijfstadium, tijdens medicijntoediening en wanneer patiënten overstappen tussen zorginstellingen’, zegt prof. Dr. Toine Egberts, hoogleraar klinische farmacie, die vermindering van medicatiefouten nog steeds een uitdaging voor de patiëntveiligheid vindt. Hij verwacht dat de Medeye-techniek duurzamer is dan de huidige methoden en technologieën.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-05T10:46:00.000Z Zamire Willems
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.