OLVG koppelt app voor hiv-patiënten aan Epic

Dit artikel delen:

Het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis heeft een nieuwe app voor hiv-patiënten gekoppeld met het elektronisch patiënten dossier (epd) van Epic. Ict’ers van het ziekenhuis hebben via een fhir-interface (fast healthcare interoperability resources) een koppeling gemaakt tussen het epd en de Happi-app.

Met de koppeling kunnen hiv-patiënten van OLVG via de app informatie over onder meer medicijngebruik, lichamelijke en psychische gezondheid aanvullen in hun eigen medische dossier. Zo moet er een completer beeld voor patiënten en artsen ontstaan. Ook moeten onnodige ziekenhuisbezoeken voorkomen worden.

De Happi-app is beschikbaar voor alle hiv-patiënten, maar het OLVG is het eerste ziekenhuis in Nederland met een directe koppeling tussen de app en het epd. De app biedt informatie over metingen, medicatie, afspraken voor consults en praktische tips, bijvoorbeeld voor op reis. Via een calculator kan bijvoorbeeld in andere tijdzones het moment van inname van medicijnen worden berekend. Dat luistert erg nauw voor een goede werking van die middelen.

Op dit moment is de data-uitwisseling tussen app en het Epic-epd nog eenzijdig. De Happi-app kan data uit het epd ophalen en vanaf een volgende versie kan er ook data vanuit de app ingevoerd worden in het epd. Dat loopt via een fhir-interface (fast healthcare interoperability resources). De fhir-standaard is de opvolger van de hl7-standaard (health level 7) voor data-uitwisseling in de zorg.

Informatie aanvullen in eigen dossier

Guido Van den Berk, internist bij OLVG ontwikkelde de Happi app met Joop Arends, internist bij UMCU vanuit de stichting HappiApp. In een persbericht lichten zij toe: ‘Artsen horen tijdens het consult alleen hoe het met de patiënt gaat en dat is een momentopname. Doordat OLVG deze koppeling tot stand heeft gebracht, kunnen patiënten (op termijn red.) zelf op ieder moment relevante informatie aanvullen in hun eigen dossier. Voor artsen is die informatie direct zichtbaar. Zo krijgt de patiënt meer eigen regie en ontstaat er een volledig beeld van de gezondheidssituatie’.

Screenshots en uitleg Happi app

OLVG-visie op app’s en pgo’s

"Een app of pgo is vaak gebruiksvriendelijker en specifiek toegespitst op bepaalde patiëntgroepen"

Cmio (chief medical infromation officer), Felix Kreier, vertelt aan Computable dat het OLVG een visie heeft ontwikkeld rondom de inzet van apps en pgo’s (persoonlijke gezondheidsomgevingen). ‘Naast onze bestaande patiëntportal, die als basisvoorziening goed functioneert, verwachten we door de koppeling van het epd met apps en pgo’s de patiënt meer centraal te stellen en meer regie te geven over zijn zorggegevens.’ Met name de leesbaarheid van informatie in het epd en de gebruiksvriendelijkheid laten te wensen over, een app of pgo’s is vaak gebruiksvriendelijker en specifiek toegespitst op bepaalde patiëntgroepen, verduidelijkt Kreier, die naast zijn rol als cmio ook kinderarts in het OLVG is. Als cmio slaat hij de brug tussen zorgprofessionals en de ict-afdeling van het ziekenhuis.

HIV-behandelcentrum

OLVG heeft ongeveer drieduizend hiv-patienten onder behandeling. Daarmee is het naar eigen zeggen het grootste erkende hiv-behandelcentrum van Nederland. Volgens het Aidsfonds zijn er in Nederland 22.900 mensen die hiv hebben.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-27T11:25:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.