Spaarne koppelt Epic met Glims van Streeklab

Dit artikel delen:

Het Spaarne Gasthuis en het Streeklaboratorium Kennemerland hebben het epd van Epic en het laboratoriumsysteem Glims van het Streeklab gekoppeld. Het aanvragen van onderzoeken en het inzien van uitslagen is door die koppeling volledig gedigitaliseerd. Er is een einde gemaakt aan handmatige invoer en er zijn nieuwe mogelijkheden om data-analyse toe te passen op labuitslagen.

Volgens het ziekenhuis is het de eerste koppeling met Epic voor kweekaanvragen en -uitslagen in deze vorm in Nederland. Het ziekenhuis licht in een persbericht toe: ‘Door de koppeling worden kweekuitslagen in Epic als gestructureerde berichten verwerkt. Dit betekent dat alle onderdelen van het bericht zijn gekenmerkt en analyse van data mogelijk is in Epic.’

Bjorn Herpers, arts-microbioloog bij het Streeklab: ‘De aanvraag van onderzoeken ging voor de koppeling tussen Epic en Glims deels op papier en bevatte vaak algemene vragen, waardoor het nodig was om bijvoorbeeld telefonisch een extra toelichting te geven. Bovendien werden de uitslagen tot een paar maanden geleden in een apart systeem ontvangen. Ze waren wel via het epd toegankelijk, maar niet gemakkelijk te gebruiken bij het schrijven van patiëntbrieven en het monitoren van antibiotica in relatie tot kweekuitslagen.’

Theo Blöte, senior functioneel applicatie-coördinator Epic bij het Spaarne Gasthuis, vult aan: ‘Nu hebben wij het aanmeldproces zo ingericht dat het Streeklab de aanvraag direct kan uitvoeren als het monster in het lab komt. Wij genereren een label met een unieke code die het Streeklab leest en meteen in behandeling neemt. Er is geen handmatige invoer nodig en aanvragen hoeven niet eerst in het systeem opgezocht te worden.’ Volgens de betrokkenen scheelt dat tijd en administratief werk.

Data

In de nabije toekomst moet de koppeling de zorg met behulp van beslisregels, zogenoemde clinical rules ondersteunen,stelt het ziekenhuis. ‘Aan de hand van kweekuitslagen wordt gecontroleerd of voorgeschreven antibiotica de juiste zijn of dat er sprake is van een resistentie. De regie op de ontwikkeling van deze clinical rules is in handen van de antibioticacommissie van het Spaarne Gasthuis en is onderdeel van de intensieve samenwerking tussen arts-microbiologen, infectiologen, ziekenhuisapothekers en het Epic team van het Spaarne Gasthuis’, staat in het persbericht over de koppeling.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-08-14T09:34:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.