‘Chipsoft brengt medische zorg in gevaar’

LUMC-voorzitter hekelt dwang achter nieuwe release epd-software

Dit artikel delen:
Ziekenhuis

Chipsoft dwingt ziekenhuizen tot een update die leidt tot onveilige zorg. Dat vindt Willy Spaan, voorzitter van het centrum van medische vernieuwing LUMC.

Spaan uit zijn ongenoegen in Zorgvisie, het platform voor de zorgsector. Volgens hem maakt Chipsoft misbruik van zijn positie in de markt voor ziekenhuisinformatiesystemen (zis) en elektronische patiëntendossiers (epd). Het Amsterdamse softwarebedrijf, met nog twee kantoren elders in Nederland, is hierin samen met Epic marktleider en bedient vijftig ziekenhuizen.

Spaan: ‘Chipsoft dwingt ons tot een nieuwe release die volgens onze veiligheidsexperts en medisch specialisten leidt tot onveilige zorg.’ De voorzitter vindt dit onacceptabel en heeft een klacht ingediend bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Deze overheidsinstantie maakt onderdeel uit van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en verzorgt onder meer het toezicht op de kwaliteit van de zorg.

Conflict

"Je kunt een release niet afdwingen als daar evident onveilige situaties door veroorzaakt worden"

Het conflict tussen Chipsoft en het LUMC ontstond toen Chipsoft vorig jaar aankondigde dat het eind dit jaar de oude software niet meer ondersteunt. Volgens Spaan zijn andere ziekenhuizen hier schoorvoetend mee akkoord gegaan, maar heeft het LUMC de nieuwe release geweigerd. Spaan: ‘We hebben dit aangekaart bij de IGJ. Die discussie loopt nog. We zijn overigens onder druk van de tijd akkoord gegaan met een aangepaste versie.’

De voorzitter vindt dat het ministerie van VWS en de IGJ hun verantwoordelijkheid moeten nemen. ‘Je kunt een release niet afdwingen als daar evident onveilige situaties door veroorzaakt worden. Daarmee breng je de zorgprofessional in een onmogelijke positie. Er moet tegenwicht komen tegen de machtige softwarebedrijven’, aldus Spaan in Zorgvisie.

Gevraagd om een commentaar laat Chipsoft weten dat op speciaal verzoek van het LUMC er aanpassingen zijn gemaakt aan de software. ‘Zowel aan wat er standaard is uitgeleverd, als in de aangepaste versie van het LUMC zijn er geen concessies gedaan aan de patiëntveiligheid’, aldus Floor Waalkens, hoofd marketing & communicatie Chipsoft, in een schrijven aan Computable. Bij Waalkens is het overigens niet bekend dat Spaan een klacht heeft neergelegd bij de IGJ.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zou graag lezen wat er dan technisch aan de hand is.

Wát is er onveilig vraag ik mij als bezorgde patiënt af. Dát wil ik natuurlijk weten! En waarom vinden al die ziekenhuizen dat wél oké, maar het LUMC niet. Onduidelijk verhaal.

Apart verhaal... dus de leverancier wenst de oude versie niet meer te ondersteunen (voor onduidelijke redenen, welke al dan niet security gerelateerd kunnen zijn), stelt hiervan de klanten in kennis, stelt dat klanten dienen te upgraden en vervolgens roept het LUMC dat upgraden een security risico inhoudt?

Overigens, een link naar de Zorgvisie website had niet misstaan, dus bij deze: https://www.zorgvisie.nl/lumc-beklaagt-zich-bij-inspectie-over-chipsoft/

En dan lezen we dit "achtergrondartikel" en worden we niets wijzer, want er wordt verwezen naar het gedrukte magazine, dat de 28e September uitkomt. Schijnbaar wenst LUMC niet te upgraden en komen ze er met de leverancier niet uit, dan maar de weg via de pers zoeken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-27T10:00:00.000Z Cees Visser


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.