Nictiz vindt dat e-health zich traag ontwikkelt

Dit artikel delen:

Patiënten en zorgverleners maken nog geen optimaal gebruik van elektronische zorgdiensten. Het vergt visie, vertrouwen en digitale vaardigheden om toepassing van e-health te verbeteren en te versnellen. Dat concluderen zorgexpertisecentrum Nictiz en zorgonderzoeksbureau Nivel in hun jaarlijkse ‘eHealth-monitor’.

Volgens de onderzoekers hangt de snelheid van implementatie van e-health-toepassingen af van verschillende factoren. Het gaat bijvoorbeeld om de complexiteit van het zorgproces, de interactie tussen patiënt en zorgverlener, en de mate van urgentie die betrokkenen voelen. Om die reden zijn sommige toepassingen al meer ingeburgerd dan andere. Zo worden elektronische patiëntendossiers en ouderenmonitoringsystemen al breed ingezet.

Meerwaarde

Het schort volgens Nictiz en Nivel voornamelijk aan gezamenlijke inzet van elektronische zorgdiensten door zowel zorgaanbieders als patiënten. Daarbij is het ‘essentieel’ dat beide groepen de meerwaarde ervan inzien en iedereen digitaal vaardig is om met de toepassingen te werken. Dit vergt tijd en verandering, schrijven de onderzoekers.

Vooral huisartsen blijken bezorgd te zijn over de effecten van online inzage van medische gegevens. Volgens de schrijvers van de eHealth-monitor denken de artsen dat sommige patiënten moeite hebben met interpretatie van de gegevens en er niet altijd bewust mee omgaan. Veel patiënten verwachten echter dat online inzage hun meerwaarde biedt. In tegenstelling tot huisartsen, zetten ziekenhuizen de laatste tijd wel vol in op online inzage van medische gegevens. Twee op de drie hospitalen bieden dit hun patiënten inmiddels.

Visie en beleid

In 2020 treedt een wet in werking die elke patiënt het recht geeft om online haar of zijn medisch dossier in te zien. Goed gebruik van online inzage vergt een verandering in het zorgproces en een andere rol van zowel de zorgverlener als de patiënt, menen de onderzoekers.

Volgens hen moeten zorgorganisaties een heldere visie en helder beleid voor e-health opstellen en dit goed communiceren en faciliteren aan hun medewerkers. De organisaties zouden er ook goed aan doen om patiënten (zorggebruikers) te ondersteunen bij de ontwikkeling van digitale vaardigheden en om begrijpelijke handleidingen op te stellen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-09T10:30:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.