'Ai in zorg blijft nog steken op experimenteerdrift'

Onderzoek naar ai in 25 Nederlandse ziekenhuizen

Dit artikel delen:
Zorg ipad ziekenhuis

Hoewel Nederlandse ziekenhuizen veel experimenteren met artificial intelligence (ai), blijft de grootschalige toepassing ervan nog uit. Dat stelt ict-adviesbureau M&I/Partners op basis van onderzoek onder 25 ziekenhuizen in ons land.

Vergrijzing van de Nederlandse bevolking en een toenemend personeelstekort vragen om innovatieve oplossingen die de zorg kwalitatief hoogwaardig, toegankelijk en betaalbaar te houden. Omdat M&I/Partners in ai een grensverleggende technologie ziet met veel potentie om de zorg te optimaliseren, startte het een onderzoek met als vraagstelling hoe ver Nederlandse ziekenhuizen zijn met de implementatie van ai-toepassingen.

Uit de studie, waaraan cio’s en cmio’s van vijfentwintig ziekenhuizen hebben meegedaan, komt naar voren dat ruim de helft van de organisaties ervaringen heeft met ai. Die bagage bestaat dan vooral uit experimenten en/of kleinschalige implementatie. Echter van beleid is nog niet of nauwelijks sprake. Wel is ongeveer de helft van de ziekenhuizen van plan dit beleid binnenkort te formuleren. Om toch een duidelijke koploper aan te wijzen, komt het adviesbureau bij afdelingen Radiologie uit.

M&I/Partners

M&I/Partners is een onafhankelijk ict-adviesbureau voor de zorg en overheid. Het adviseert en begeleidt klanten bij de ontwikkeling van een digitale en ict-strategie en ondersteunt bij de bestuurlijke vragen die daaruit voortvloeien. Ook werkt het bureau aan de realisatie van de plannen in de vorm van projectleiding, implementatiemanagement of interim-management.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-13T16:05:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.