Zorg wil einde maken aan röntgenfoto’s op dvd

Dit artikel delen:

Tien zorgorganisaties hebben hun handtekening gezet onder een nieuw initiatief voor de digitale uitwisseling van röntgenbeelden. Het gaat om het zogenoemde Twiin-project dat ervoor moet zorgen dat gegevens zoals röntgenfoto’s digitaal gedeeld kunnen worden tussen zorgverleners. Nu wordt bij de overdracht van een patiënt tussen ziekenhuizen nog vaak gebruik gemaakt van usb-sticks en dvd’s. Daar moet snel een einde aan komen, vinden de initiatiefnemers.

De samenwerking is aangekondigd tijdens Zorg & ICT in Jaarbeurs Utrecht. De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) meldt in een persbericht: ‘Nu komt het nog regelmatig voor dat een patiënt een usb-stick of dvd meekrijgt met daarop de eigen röntgenbeelden. Taxi’s en koeriers rijden heen en weer tussen zorginstellingen om dvd’s op tijd bij andere zorginstellingen af te leveren.’

VZVZ benadrukt dat medische gegevens van patiënten binnen zorginstellingen digitaal beschikbaar zijn, maar dat de ict-systemen van verschillende leveranciers onvoldoende met elkaar communiceren om de beelden uit te wisselen. ‘Zo kunnen twee verschillende ziekenhuizen hun interne elektronische patiëntendossier volledig op orde hebben, maar heeft de specialist uit het ene ziekenhuis geen inzage in gegevens van andere ziekenhuizen, waardoor geen integraal overzicht van de patiënt beschikbaar is.’

Dat leidt tot vertraging, onderzoeken die dubbel worden gedaan en tijdsverlies doordat medewerkers handmatig proberen toegang te krijgen tot medische gegevens die elders of op losse gegevensdragers staan opgeslagen, stellen de ondertekenaars. Het overtypen van dossiers is bovendien foutgevoelig en kan tot gevaarlijke situaties leiden, waarschuwt VZVZ. Patiënten kunnen bijvoorbeeld verkeerde medicatie voorgeschreven krijgen. Daarnaast raken medische gegevens via dvd en fax soms zoek.

Inmiddels hebben de eerste tien partijen uit de zorg (zie kader) hun handtekening gezet onder de nieuwe samenwerking. Binnen het programma Twiin moeten beheerders van digitale infrastructuren, regionale netwerken, beroepsverenigingen in de zorg en brancheverenigingen samen met ict-leveranciers zorgen voor betere digitale uitwisseling van beelden. Volgens VZVZ kijkt patiëntenfederatie Nederland ‘kritisch’ mee om de belangen van de patiënt zeker te stellen en te zorgen dat er pas gegevens worden uitgewisseld als er toestemming is. Branche-organisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) gaat het eerste deel van het programma financieren. Er wordt geen bedrag genoemd.

Volgens de initiatiefnemers zijn de eerste reacties van ict-leveranciers positief en geven zij aan dat het programma nodig is om gezamenlijk medische gegevens eenvoudig en veilig te kunnen uitwisselen. Er worden echter geen namen van leveranciers genoemd. Het is ook nog niet bekend wanneer de eerste beelden uitgewisseld kunnen worden door nieuwe afspraken. Ook zijn er op dit moment nog geen ict-leverancier die zich hebben aangesloten bij Twiin. De initiatiefnemers hopen dat zij aansluiten nu de eerste tien partijen uit de zorg (zie kader) zich hebben aangesloten bij Twiin.

In februari 2019 presenteerden zorgexpertisecentrum Nictiz en samenwerkingsorganisatie RSO Nederland al een eerste voorstel voor interoperabiliteit in de zorg. Het gaat daarbij onder meer om inrichtingsprincipes en een normenkader voor de uitwisseling van medische beelden en documenten op basis van xds. Dat voorstel is een herziening en aanvulling op een voorstel uit 2015.

10 ondertekenaars Twinn

De eerste tien partijen die deelnemen aan de samenwerking zijn: Patiëntenfederatie Nederland, VZVZ (Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie), RSO NL (overkoepelende vereniging van regionale samenwerkingsorganisaties), NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra), NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen), expertisecentrum Nictiz (Nationaal ICT Instituut in de Zorg), Citrienfonds (aan UMC’s verbonden vereniging voor duurzame zorgverbeteringen), NVvR (Nederlandse Vereniging vor Radiologie), Federatie Medisch Specialisten en branche-organisatie Zorgverzekeraars Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-15T10:55:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.