Zorgrobot gaat na succesvolle test door als startup

Proef bij zorginstellingen bewijst dat Sara werkdruk verlaagt

Dit artikel delen:

Een consortium aan bedrijven in Europa heeft zorgrobot Sara ontwikkeld. Deze robot gaat autonoom de interactie met patiënten aan. Zo kan het vragen hoe het gaat, een verhaal voorlezen, woordspelletjes spelen of muziek afspelen. De robot is getest bij een Nederlandse zorginstelling en gaat nu verder als zelfstandige startup.

Sara staat voor social & autonomous robotic health assistant. De autonome robot kan per woonzorgcentrum anders worden ingesteld. In het woonzorgcentrum in Kaatsheuvel is Sara gevoed met verhalen over De Efteling, zodat de zorgbewoners herinneringen kunnen ophalen. Sara kan ook een patiënt vragen hoe het gaat en die feedback terugkoppelen aan zorgprofessionals. Die kan dan meteen acteren als Sara een signaal ontvangt dat iemand meer pijn ervaart dan normaal.

De robot is ontwikkeld binnen een Europees innovatieconsortium van EIT Digital. De groep staat onder leiding van het Nederlandse Bright Cape. Daarnaast zijn Forum Virium Helsinki, GIM Robotics uit Finland en Curamatik en de Technische Universität Berlin uit Duitsland betrokken bij Sara.

Sara is getest bij Zorggroep Elde Maasduinen en een verpleeghuis in Finland. Uit de resultaten blijkt dat de werkdruk bij zorgprofessionals verlaagd is en dat zij hun handen vrij hebben om andere bewoners te verzorgen.

Nederlandse start

Nu de resultaten positief lijken, gaat Sara in 2020 verder als startup Sara, een spin-off van Bright Cape. De startup wil het prototype van de robot perfectioneren. Dat doet het in samenwerking met woonzorgcentra. Hier is ook TanteLouise in Bergen op Zoom bij aangesloten.

Sara is in eerste instantie gericht op de Nederlandse zorgmarkt. Aangezien Bright Cape volgend jaar zelf de Britse markt opgaat, krijgt Sara dan een Engelstalig zusje. Daarna zal Sara-familie kunnen uitbreiden naar Duitsland en Finland, de landen waar de consortiumpartners zitten. Verder is Sara gericht op de ouderenzorg. De startup wil dit potentieel in de toekomst uitbreiden naar de ziekenhuiszorg.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-12T12:15:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.