Grote ict-zorgspelers tekenen datamanifest

Nedap, SDB Groep, PharmaPartners, OmniHis, PinkRoccade, ChipSoft en VZVZ haken aan op ‘Samen Vooruit’

Dit artikel delen:
Puzzelstukjes

Zes ict-leveranciers ondertekenen het datamanifest ‘Samen Vooruit’, dat oproept het delen van medische data in de zorg makkelijker en veiliger maken. Het gaat om Nedap, SDB Groep, PharmaPartners, OmniHis, PinkRoccade en ChipSoft. Ook de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) sluit zich aan bij het manifest.

Het manifest is opgesteld door ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en werd in maart dit jaar overhandigd aan minister Bruno Bruins (Medische Zorg). De ondertekenaars bestaan uit (koepels van) zorgaanbieders, zorgverzekeraars, bedrijfsleven en de Patiëntenfederatie.

De initiatiefnemers van het manifest stellen dat zorginstellingen geen totaalbeeld van hun patiënt of cliënt hebben omdat zij geen toegang krijgen tot de data van andere zorgaanbieders die in ict-systemen van concurrerende leveranciers zijn opgeslagen. Daarom moeten leveranciers van elektronische patiëntdossiers (epd’s) onderling kunnen en willen delen.

Eerste bijeenkomst

Gisteren hielden de ict-leveranciers een eerste bijeenkomst. Zij waarin ze bespreken hoe zij praktisch afspraken met elkaar gaan maken om onderlinge gegevensuitwisseling te verbeteren. Ook bespreken zij welke voorzieningen voor de gehele zorgsector beschikbaar kunnen komen, zoals een Nationaal Zorg Adressenboek.

VNO-NCW/MKB-Nederland en het ministerie van VWS spreken daarbij de hoop uit dat alle ict-leveranciers in de zorg zich aansluiten bij deze beweging. Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van VWS: ‘Het is mooi dat deze eerste bijeenkomst is ingezet. We moeten nu zorgen dat dit ook leidt tot vervolgafspraken.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Terwijl het EPD door de eerste kamer werd getorpedeerd gaan ze nu via de bedrijven proberen om alle patiëntendossiers direct naar de zorgverzekeraars te ontsluiten zodat ze over de rug van zieke mensen nog meer winsten kunnen maken.

Dit is KRANKZINNIG en de wereld op zijn kop. 10 jaar nadat het EPD een zachte dood is gestorven, omdat op geen enkele manier de privacy van de patiënt kon worden gewaarborgd, nu dit voorstel. Deelnemers een ondernemers organisatie (die natuurlijk allerlei belangen heeft, die conflicteren met mijn privé belangen), zorgverzekeraars (die gek zijn op mijn gegevens voor uitsluitend hun eigen financiële belangen), bedrijfsleven (ook die hebben belangen, die conflicteren met mijn privé belangen).
Heeft iemand aan de patiënten gevraagd of zij dit zo willen? Heeft iemand een standaard opt-out tenzij regeling voorgesteld? Heeft iemand aan data security organisaties als Bits of Freedom gevraagd mee te denken? Nee natuurlijk niet.
Individuele organisaties doen op dit moment grote moeite om de AVG goed uit te voeren, om de data van individuele patiënten te beschermen. En met dit voorstel wordt de vloer onder hun inspanningen uitgetrokken omdat mijn privé data oncontroleerbaar en onbeheersbaar verspreid wordt x computersystemen.
Dus NU stoppen met deze onzin en eerst een goede infrastructuur ontwerpen zodat het EPD nu wel veilig geïmplementeerd kan worden. En deze infrastructuur voorleggen aan organisaties die geen commerciële voordelen kunnen plukken uit deze gekoppelde databanken. En dit voorstel voorleggen aan patiëntenorganisaties die echt begrijpen waar de risico's zitten

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-11T11:06:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.