‘Zorg loopt achter met blockchain’

Hoewel farmaceutische bedrijven en makers van medische apparatuur enthousiast zijn over de blockchain, wordt de technologie in deze sector maar traag ingevoerd. Dat concludeert een rapport van GlobalData. In de toekomst zal de rol van blockchain in de zorg wel sterk groeien, aldus het marktonderzoeksbureau.

Dat blockchain geen vliegende start heeft genomen in de zorgsector heeft enkele redenen, aldus GlobalData. Er zijn hoge opstartkosten om ermee aan de slag te gaan en veel organisaties in de zorg zitten met verouderde legacy-systemen die niet aangepast zijn. Daarnaast zijn er zorgen over schaalbaarheid, overheidsreglementering en privacy.

Blockchain kan nochtans een grote rol spelen in de zorg van morgen, zeker wat betreft bij het laten doorstromen en uitwisselen van informatie tussen de verschillende betrokken partijen (farmabedrijven, dokters, verzekeraars en patiënten). Data kunnen met de blockchain snel, eenvoudig en veilig uitgewisseld worden, met een hoge mate van interoperabiliteit en de zekerheid dat iedereen over de laatste gegevens beschikt. Wetten als GDPR en het Amerikaanse HIPAA (Health Insurance Portability and Accountability Act) kunnen echter roet in het eten gooien. Desondanks wijzen specialisten er op dat door de blockchain patiënten net meer controle kunnen krijgen over hun gegevens.

In enkele landen wordt er al met blockchain in de zorg geëxperimenteerd. Estland bijvoorbeeld zet de technologie in bij een nationale database met patiëntendossiers en medicijnvoorschriften. De Amerikaanse FDA ging in zee met IBM, KPMG, Merck en Walmart om via de blockchain de farmaceutische supply chain te verbeteren. In die supply chain zitten veel tussenpartijen die met de blockchain overbodig worden. Net dat wordt als een van de grootste voordelen van de blockchain beschouwd, al brengt dit ook weer eigen uitdagingen mee, waarschuwt GlobalData, zoals zorgen over de integriteit van de data, beperkte opslagmogelijkheden en hoge ontwikkelingskosten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zou het niet zo kunnen zijn dat de zorg zich meer focust op hun core-activiteit, namelijk zorg verlenen?
Kijkend naar de discussies elders op deze site zijn de wijze heren het nog lang niet eens hoe je technieken als blockchain wel of niet in zou kunnen zetten; waarom zou de zorg zich hier dan al mee bezig gaan houden?

Een aanvulling op de redelijk valide punten van C.Ynicus:
Als het niet zeker is dat de/een oplossing (los van het feit of het blockchain is of welke andere database implementatie dan ook) GDPR en HIPAA compliant is, lijkt het me logisch dat beperkte middelen (zoals geld) niet daaraan wordt uitgegeven als je met hetzelfde geld ook je core-activiteit kunt bekostigen.

Wat vaak niet wordt beseft is dat geld echt maar een keer kan worden uitgegeven.

Het geeft te denken als de schrijver meent dat wetten 'roet in het eten kunnen gooien'. Beste Frederic, beseft u wel dat die wetten zijn bedoeld om u en ik te beschermen tegen data roofkapitalisten?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-21T14:44:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.