Ziekenhuizen krijgen 75 miljoen voor digitalisering

Minister Bruins: subsidie om medische gegevens digitaal aan patiënt beschikbaar te stellen

Ziekenhuizen krijgen 75 miljoen euro subsidie van het Rijk om onderling digitaal gegevens uit te wisselen. Dit wordt verplicht gesteld om tijd te winnen, medische fouten te voorkomen en patiënten niet steeds opnieuw hun verhaal te moeten laten doen. Minister voor Medische Zorg & Sport Bruno Bruins komt hiervoor dit jaar met een wetsvoorstel.

De landelijke Versnellingsprogramma’s Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP) helpen om de zorg klaar te maken voor digitale gegevensuitwisseling van medische gegevens. In totaal heeft het kabinet vierhonderd miljoen beschikbaar gesteld, waarvan er 75 miljoen subsidie nu gaat naar instellingen voor medisch specialistische zorg. De Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie Universitair Medische Centra (NFU) en de Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) voeren het programma uit.

Faxen de zorg uit

Bruins geeft aan dat hij met 75 miljoen euro subsidie de patiënt de regie wil geven over de eigen medische gegevens. Met digitale gegevensuitwisseling zijn bovendien vermijdbare fouten te voorkomen en houden artsen meer tijd over omdat ze geen gegevens hoeven over te typen. ‘Ik vind het onbestaanbaar dat we, in een tijd dat we met elkaar kunnen facetimen over de hele wereld, in de zorg nog faxen versturen. Digitaal moet het nieuwe normaal worden.’

MedMij-afsprakenstelsel

Bruins wil dat de gegevensuitwisseling veilig gebeurt. De persoonlijke gezondheidsomgeving waar de ziekenhuizen en andere medisch specialistische zorgorganisaties gegevens mee gaan delen, moeten daarom voldoen aan de veiligheidseisen van het MedMij-afsprakenstelsel. Bruins' ministerie laat door ict-specialisten controleren of de gegevensuitwisseling tussen instellingen daadwerkelijk digitaal gebeurt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-13T11:25:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.