Gezondheidszorg koploper in e-facturatie

Dit artikel delen:
Rekening online betalen

De gezondheidszorg loopt voorop in het gebruik van e-facturatie. In 2019 werd een derde van de rekeningen als e-factuur verzonden. Dat aandeel ligt fors hoger dan in andere sectoren. Gemiddeld wordt in Nederland namelijk zo’n 15 procent van de facturen als een e-factuur verzonden.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

In Nederland wordt zo’n 80 procent van de facturen digitaal verzonden. Echter is e-facturatie hierbij nog niet de standaard. In slechts 15 procent van de gevallen wordt deze methode gebruikt. De zorgsector, waarbij 32 procent van de rekeningen via een e-factuur worden verzonden, is hierin koploper. De makelaardij en horeca zetten met respectievelijk 7 procent en 9 procent het minst in op deze vorm van facturatie. De ict-sector scoort met 16 procent net boven gemiddeld.

Gemiddeld wordt de overige 63 procent van de facturen wel digitaal verstuurd, zoals via een pdf. Hier loopt de ict-sector (75 procent) en verhuur en zakelijke dienstverlening (72 procent) voorop. Nog slechts één op de vijf facturen wordt in papieren vorm verstuurd. Dat gebeurt het meest (32 procent) in de makelaardij. In de ict-sector wordt juist het kleinste aandeel facturen in papieren vorm verzonden (9 procent).

Verstuurde e-facturen verdubbeld

CBS concludeert dat het gebruik van e-facturen toeneemt. Het aandeel verzonden e-facturen verdubbelde in 2019 bijna ten opzichte van 2017, van 8 procent naar 14 procent. Ook het gebruik van de andere digitale facturen (zoals pdf) is de afgelopen twee jaar toegenomen: van 40 procent in 2016, naar 63 procent in 2019.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-17T11:41:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.