VZVZ verlengt beheercontract LSP met DXC Technology

Visma Connect nieuwe partner

Dit artikel delen:

V.l.n.r: Adriaan Blankenstein, bestuursvoorzitter VZVZ, Coks Stoffer, directeur DXC Nederland en Coen Egberink, directeur Visma Connect

VZVZ, de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie, die verantwoordelijk is voor de uitwisseling van medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP), heeft het it-beheercontract met DXC Technology verlengd. DXC (en eerst voorganger CSC) treedt sinds 2005 op als it-regiepartner voor deze nationale zorginfrastructuur. De automatiseerder werkt in het nieuwe meerjarencontract samen met Visma Connect, specialist in keteninformatisering.

Het Landelijk Schakelpunt verwerkt jaarlijks ruim zeshonderd miljoen berichten. Deze worden verstuurd tussen de huisartsen en apotheken van de veertien miljoen Nederlandse burgers die inmiddels toestemming hebben gegeven voor uitwisseling van gegevens. Voor dit grote aantal deelnemers regelt het Landelijk Schakelpunt de betrouwbare en veilige uitwisseling van medische gegevens.

CSC won in 2005 samen met de Amerikaanse databasesoftwareleverancier Intersystems de Europese aanbesteding onder verantwoordelijkheid van Nictiz, destijds beheerder van het LSP. Na het sneven van het landelijk elektronisch patiëntendossier (epd) is er een doorstart gekomen met een regionaal karakter.

Berichtenbus

DXC (waarin CSC is opgegaan) heeft de berichtenbus verder ontwikkeld op basis van HealthShare, een softwareproduct van Intersystems. Volgens het bedrijf is dit gedaan 'op basis van de architectuurvereisten van de overheid, die als voorwaarde stellen dat de patiëntgegevens alleen zijn in te zien door de betrokken zorgprofessionals en na toestemming van de patiënt.' DXC zorgt voor de doorontwikkeling van de functionaliteit en voert 24/7 het technische beheer van de infrastructuur.

Partner Visma Connect is thuis in keteninformatisering en het ontwikkelen van oplossingen op het vlak van autorisatie via machtigingenbeleid voor de overheid. Visma Connect (voorheen EBPI uit Den Haag) is onderdeel van de Noorse Visma Group.

Doorontwikkeling

VZVZ waardeert met name de stabiliteit van de dienstverlening door DXC, zegt Joris Smits, manager Operations bij VZVZ. 'De omgeving kent al sinds 2005 ononderbroken een extreem hoge beschikbaarheid. Dit is van cruciaal belang voor zorgverleners, die altijd de beschikbaarheid hebben over essentiële medische gegevens.'

Smits is ook tevreden voor de keuze van DXC om in de nieuwe contractperiode met Visma Connect op te trekken met het oog op de doorontwikkeling. De partner is naast de overheid actief in de logistiek en de financiële sector waarvoor het afsprakenstelsels en standaarden ontwikkelt en beheert. Deze kennis over (de techniek van het) delen van data in ketens wil Visma Connect nu ook inzetten voor VZVZ.

Zorg & ICT 2020

Wilt u alles weten over de laatste digitale ontwikkelingen voor de zorg? Breng dan een bezoek aan Zorg & ICT 2020. De beurs vindt plaats in Jaarbeurs Utrecht van 27 tot en met 29 oktober 2020. Registreren kan via de site.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-12T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.