Opensource-ventilator geeft adem aan ziekenhuizen

Dit artikel delen:

Open hardware: de VentilatorPAL (foto: Eric van Roy Productions)

De Nederlandse it-bedrijven Cosmicnode en Stogger hebben een basaal beademingsapparaat ontwikkeld dat gebruikers zelf kunnen assembleren. Hierbij wordt samengewerkt met het Radboudumc te Nijmegen.

Als alles goed werkt wordt het ontwerp van de VentilatorPAL vrijgegeven op de website van FreeBreathing.org. Verwacht wordt dat dit binnen enkele dagen kan gebeuren. Het initiatief wordt ondersteund door onder meer de Eindhovense hoogleraar Maarten Steinbuch, specialist op gebied van medische apparatuur. 

Volgens Pieter Peeters, mede-oprichter van FreeBreathing.org, kan elke handige jongen met wat basisgereedschap en technische vaardigheden de machine zelf in elkaar zetten. Het opensource-ontwerp is naar zijn zeggen goedkoop en is gemakkelijk te vervaardigen.

Cosmicnode uit Eindhoven en Stogger uit Pannerden vinden dat iedereen tijdens deze medische crisis toegang moet kunnen hebben tot een ventilator. Om het grote tekort aan dit soort apparatuur op te vangen is in zeer korte tijd een apparaat ontworpen. Beide bedrijven gaan het apparaat ook zelf tegen kostprijs verkopen. 

Het meest complexe onderdeel is de printplaat die het apparaat aanstuurt. FreeBreathing heeft deze zelf ontworpen. Het bedrijf denkt deze component samen met andere bedrijven straks op grote schaal te kunnen leveren. Het apparaat laat zich ook door andere computers aansturen, maar die moeten wel op de juiste manier zijn geprogrammeerd. Voor de rest worden vooral standaardonderdelen gebruikt. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-25T16:41:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.