Opensource-ventilator geeft adem aan ziekenhuizen

Dit artikel delen:

Open hardware: de VentilatorPAL (foto: Eric van Roy Productions)

De Nederlandse it-bedrijven Cosmicnode en Stogger hebben een basaal beademingsapparaat ontwikkeld dat gebruikers zelf kunnen assembleren. Hierbij wordt samengewerkt met het Radboudumc te Nijmegen.

Als alles goed werkt wordt het ontwerp van de VentilatorPAL vrijgegeven op de website van FreeBreathing.org. Verwacht wordt dat dit binnen enkele dagen kan gebeuren. Het initiatief wordt ondersteund door onder meer de Eindhovense hoogleraar Maarten Steinbuch, specialist op gebied van medische apparatuur. 

Volgens Pieter Peeters, mede-oprichter van FreeBreathing.org, kan elke handige jongen met wat basisgereedschap en technische vaardigheden de machine zelf in elkaar zetten. Het opensource-ontwerp is naar zijn zeggen goedkoop en is gemakkelijk te vervaardigen.

Cosmicnode uit Eindhoven en Stogger uit Pannerden vinden dat iedereen tijdens deze medische crisis toegang moet kunnen hebben tot een ventilator. Om het grote tekort aan dit soort apparatuur op te vangen is in zeer korte tijd een apparaat ontworpen. Beide bedrijven gaan het apparaat ook zelf tegen kostprijs verkopen. 

Het meest complexe onderdeel is de printplaat die het apparaat aanstuurt. FreeBreathing heeft deze zelf ontworpen. Het bedrijf denkt deze component samen met andere bedrijven straks op grote schaal te kunnen leveren. Het apparaat laat zich ook door andere computers aansturen, maar die moeten wel op de juiste manier zijn geprogrammeerd. Voor de rest worden vooral standaardonderdelen gebruikt. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Vacatures bij Radboudumc

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-25T16:41:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.