Tergooi Ziekenhuis stapt over op Cisco-infrastructuur

Netwerkintegrator Avit verzorgt overgang, netwerkbeheer en onderhoud

Dit artikel delen:

Het Tergooi ziekenhuis vervangt samen met Cisco-partner Avit Group de bestaande netwerkinfrastructuur door een nieuwe omgeving op basis van Cisco software defined access (sda). De verwachting is dat de Tergooi-locaties in Hilversum en Blaricum medio zomer volledig over zijn op de nieuwe netwerkomgeving.

Het contract, dat ingaat per oplevering, heeft een looptijd van drie jaar. Evert Smit, binnen Avit verantwoordelijk voor de zorg, geeft aan dat het vorige netwerk een ip-netwerk betrof met switches, firewalls en controllers. Dit is nu al deels vervangen, omdat het netwerk het einde van zijn levenscyclus had bereikt. Tergooi heeft nu als doel het hele netwerk uit te besteden en legt daarom het netwerkbeheer en onderhoud volledig bij Avit.

Smit geeft aan dat Avit samen met het it-team van het ziekenhuis het volledige netwerk vervangt. Daarnaast biedt de Cisco-specialist een supportmodel dat aansluit bij de situatie van het ziekenhuis. Concreet betekent dit dat Avit reactieve ondersteuning en onderhoud biedt aan het netwerk. Smit benadrukt dat het geen iaas of saas-dienst betreft, maar dat Avit wel verantwoordelijk is voor het op software gebaseerde netwerk. Hij geeft daarnaast aan dat de planning waarbij medio zomer het volledige netwerk geïmplementeerd moet zijn, tot nu toe gehaald lijkt te worden. Dit, ondanks alle perikelen rond het coronavirus. ‘Uiteraard volgen we hierbij de richtlijnen van het RIVM. We kunnen op afstand werken en remote alles doen wat we nodig vinden in het traject. Hierdoor zijn we komende zomer operationeel.’

Geautomatiseerde it-processen

Tergooi, dat locaties heeft in Hilversum en Blaricum, verbetert naar eigen zeggen de informatiebeveiliging aanzienlijk, doordat alle securityfuncties volledig geïntegreerd zijn in het nieuwe netwerk. Daarnaast biedt deze netwerkinfrastructuur volgens het ziekenhuis meer flexibiliteit, sterk vereenvoudigd beheer en lagere beheerkosten. Smit licht dit toe door aan te geven dat in de nieuwe netwerkinfrastructuur veel processen zijn geautomatiseerd, zoals de configuratie van verschillende componenten. Hierdoor ligt er minder werkdruk bij de beheerafdeling of de applicatiebeheerder.

Waarom Cisco

Het Tergooi ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland dat overstapt op het Cisco sda-netwerk, maar Smit verwacht dat nog veel zorginstellingen het ziekenhuis gaan volgen. Cisco is volgens hem geschikt in een zorgomgeving omdat het de it-afdeling ontzorgt en er maar liefst tienduizend verschillende medische apparaten op het netwerk aangesloten kunnen worden. Het netwerk is hier ook voor ontwikkeld via een gevalideerd ontwerp.

Bovendien hebben zorginstellingen de mogelijkheid om bepaalde applicaties en hardware via de as van Cisco te integreren. Als voorbeeld hiervan noemt Smit videobellen. ‘Zowel arts als patiënt moeten de garantie krijgen dat de verbinding werkt. Daarom verzorgen wij een procheck voor elk gesprek, zodat we zeker weten dat de verbinding opgezet kan worden. Hiernaast zijn er ook integraties op het vlak van security, en koppelingen met zorgapplicaties. In plaats van het creëren van extra ict-schakels is het juist en veilig combineren van de huidige schakels via ons Ximex-integratieplatform van belang.

Smit noemt de implementatie tot slot een flinke stap vooruit voor de Cisco-partner op het gebied van gezondheidszorg. Op dit moment lopen er volgens hem zo’n twintig a dertig it-projecten op het gebied van systeemintegratie, security, netwerken en video- en werkplekoplossingen bij grote zorginstellingen en regionale en academische ziekenhuizen. Namen kan hij niet noemen, omdat Avit met de instellingen heeft afgesproken discreet te zijn.

Avit is netwerk-integrator voor branchegerichte, infrastructurele ict-projecten. Het bedrijf zorgt voor het ontwerp, de implementatie en het beheer van de ict-architectuur. Het is gecertificeerd door Cisco en Netapp. Bij Avit werken honderddertig mensen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-26T15:07:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.