Ziekenhuizen niet langer veroordeeld tot 2Twnty4

Minister De Jonge noemt Zorg-capaciteit.nl en NICE als opties

Dit artikel delen:

Het felle protest vanuit het cmio-netwerk tegen het verplichte gebruik van 2Twnty4 om de ic-capaciteit bij ziekenhuizen in beeld te brengen, lijkt zijn vruchten af te werpen. In het Kamerdebat van gisteren geeft minister De Jonge aan dat de systemen Zorg-capaciteit.nl en NICE ook gebruikt mogen worden.

De minister reageert hiermee op vragen van de heer Arkazan van Denk en de heer Heerma van het CDA. Zij willen van de minister de garantie dat ziekenhuizen in de coronacrisis maximaal transparant zijn en meewerken aan de landelijke coördinatie. Hierop antwoordt de minister dat aan de ene kant duidelijkheid wordt verschaft via Zorg-capaciteit.nl, waar volgens hem ‘driemaal daags eigenlijk bellend wordt doorgegeven hoeveel bedden er vrij zijn'. Als tweede manier noemt hij het omstreden 2Twenty4. Ook noemt hij de data vanuit het NICE-systeem.

Registratie op verschillende manieren

‘Nu hangt alles natuurlijk een beetje af van de registratie’, is een zin die de minister gisteren geregeld laat vallen. ‘Het is zeer begrijpelijk dat een dokter eerst even een patiënt helpt en daarna zijn administratie doet in plaats van andersom. Maar het is belangrijk om op alle mogelijke manieren inzicht te krijgen in de hoeveelheid bedden die beschikbaar zijn. En als het onduidelijk is, moet er gebeld kunnen worden.'

Hij benadrukt dat er meerdere lijnen zijn vanuit het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) om te weten wat de beddencapaciteit is en om te voorkomen dat ziekenhuizen hun data niet willen delen.

Protest

Begin deze week berichtte de Volkskrant over het felle protesten vanuit het cmio-netwerk, bij monde van Ruud de Waal. In een brandbrief wijst hij op het risico op onbetrouwbare informatie omdat in de database van het ziekenhuis door het ombouwen van ziekenhuizen de gegevens niet meer kloppend zijn en het systeem het aantal bedden registreert, maar niet het aantal bemande bedden.

Ook Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, heeft er volgens bronnen afgelopen zondag bij het kabinetsberaad op aangedrongen de software van 2Twnty4 niet in te voeren. Het lijkt er nu op dat er voor een gulden middenweg is gekozen waarbij 2Twnty4 niet langer verplicht, maar één van de registratieopties geworden is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-02T13:25:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.