AP stelt privacy coronapatiënten voorop

Digitaal dossier blijft gesloten als patiënt geen toestemming geeft voor inzage

Dit artikel delen:

Inzage in het medisch dossier van coronapatiënten mag alleen onder strenge voorwaarden. Het is artsen op de huisartsenpost of spoedeisende hulp uitdrukkelijk niet toegestaan deze gegevens zomaar via een elektronisch uitwisselingssysteem op te vragen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) verzet zich tegen een plan van minister Martin van Rijn (Medische Zorg) om zonder expliciete toestemming van patiënten dossiers van huisartsen te raadplegen. De bewindsman wil een vergaande versoepeling omdat de medische beoordeling van een patiënt nu te veel tijd kost.

In een brief aan de bewindsman wijst AP zo'n regeling af. 'Ook in crisistijd moet de privacy van patiënten worden gerespecteerd, vindt de privacywaakhond.

Artsen op de huisartsenpost of spoedeisende hulp mogen alleen met toestemming van coronapatiënten het medisch dossier bij hun huisarts inzien via een elektronisch uitwisselingssysteem. Wie nog geen toestemming heeft gegeven, kan dat ter plekke doen. Dat mag desnoods mondeling. Alleen als een patiënt niet in staat is om toestemming te geven, is inzage zonder toestemming toegestaan. In beide gevallen kan niet het hele dossier maar alleen een professionele samenvatting worden bekeken. Voor patiënten die vooraf toestemming hebben geweigerd, verandert er niets. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij AP

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-02T19:13:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.