AP stelt privacy coronapatiënten voorop

Digitaal dossier blijft gesloten als patiënt geen toestemming geeft voor inzage

Dit artikel delen:

Inzage in het medisch dossier van coronapatiënten mag alleen onder strenge voorwaarden. Het is artsen op de huisartsenpost of spoedeisende hulp uitdrukkelijk niet toegestaan deze gegevens zomaar via een elektronisch uitwisselingssysteem op te vragen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) verzet zich tegen een plan van minister Martin van Rijn (Medische Zorg) om zonder expliciete toestemming van patiënten dossiers van huisartsen te raadplegen. De bewindsman wil een vergaande versoepeling omdat de medische beoordeling van een patiënt nu te veel tijd kost.

In een brief aan de bewindsman wijst AP zo'n regeling af. 'Ook in crisistijd moet de privacy van patiënten worden gerespecteerd, vindt de privacywaakhond.

Artsen op de huisartsenpost of spoedeisende hulp mogen alleen met toestemming van coronapatiënten het medisch dossier bij hun huisarts inzien via een elektronisch uitwisselingssysteem. Wie nog geen toestemming heeft gegeven, kan dat ter plekke doen. Dat mag desnoods mondeling. Alleen als een patiënt niet in staat is om toestemming te geven, is inzage zonder toestemming toegestaan. In beide gevallen kan niet het hele dossier maar alleen een professionele samenvatting worden bekeken. Voor patiënten die vooraf toestemming hebben geweigerd, verandert er niets. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-02T19:13:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.