Zo helpen ict-bedrijven de zorg tijdens coronacrisis

Dit artikel delen:

Veel ict-ondernemingen laten zich in deze crisistijd van hun beste kant zien. Zo stelt Google Cloud openbare Covid-19-datasets vrij beschikbaar, steunen cybersecuritybedrijven ziekenhuizen via Wijhelpenziekenhuizen.nl en doneert Redbook ICT een beademingsapparaat aan het Flevoziekenhuis.

Google noemt technologie een cruciaal hulpmiddel om de pandemie het hoofd te bieden. Het bedrijf geeft aan oplossingen te bieden aan de medische onderzoeksgemeenschap om nieuwe therapieën en behandelingen te identificeren. Zo stelt de onderneming voor onderzoek binnen de gezondheidssector verschillende openbare Covid-19-datasets vrij beschikbaar.

Ook biedt Google Cloud-credits aan ter waarde van ruim achttien miljoen euro. Dit geld is bestemd voor internationale academische instellingen en onderzoeksorganisaties die potentiële therapieën en vaccins bestuderen, kritische data bijhouden en nieuwe manieren onderzoeken om Covid-19 te bestrijden. Onderzoekers van geaccrediteerde academische instellingen kunnen een voorstel indienen bij het Covid-19 High Performance Computing Consortium. Andere onderzoekers die Google Cloud-capaciteit nodig hebben voor het werk aan Covid-19 kunnen direct voorstellen bij Google hiervoor indienen.

Securitysector helpt zorginstellingen tegen cyberaanvallen

"Cybercriminelen misbruiken de crisis om zorginstellingen en zorgaanbieders digitaal aan te vallen"

In eigen land hebben zeventig securitybedrijven zich verenigd in de coalitie Wijhelpenziekenhuizen.nl. Alle deelnemers stellen gratis honderd uur aan advies en/of technische expertise beschikbaar om ziekenhuizen en andere zorginstellingen te helpen om zich te beschermen tegen cyberaanvallen. Hierbij gaat het om hulp bij malware-analyse, hulp bij incident response en cybersecurity-advies. De bedrijven geven aan dat in deze bizarre tijden cybercriminelen de crisis misbruiken om zorginstellingen en zorgaanbieders digitaal aan te vallen, door bijvoorbeeld gijzelsoftware te verspreiden of spam te versturen. Via de website bieden ze gratis hulp aan alle zorginstellingen die met spoed gebruik willen maken van cyberexperts in heel het land om veilig zorg te kunnen blijven bieden in deze crisistijd.

Donatie beademingsapparatuur

Er zijn tot slot ook individuele initiatieven. Zo doneerde Redbook ICT, een it-bedrijf en Salesforce-partner uit Almere, gisteren beademingsapparatuur aan het Flevoziekenhuis. Henk Imming, hoofd instrumentele dienst en voorzitter van de Vereniging van Ziekenhuis Instrumentatietechnici (VZI), nam de apparatuur in ontvangst.

Redbook, die software-implementaties uitvoert binnen de gezondheidszorg, biedt de apparatuur aan als gebaar en wil op die manier een bijdrage leveren aan de uitbreiding van ic-capaciteit van ziekenhuizen. Dat is volgens Imming hard nodig, omdat we in Nederland het ergste nog niet gehad hebben en er tekort is aan allerlei medische middelen. Ook wil Redbook andere bedrijven stimuleren om wat te betekenen voor ziekenhuizen. Fred Groters, algemeen directeur van Redbook, vertelt dat de apparatuur op dit moment schaars is, maar in Duitsland nog te verkrijgen is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-03T11:09:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.