‘CoronaMelder moet wel domme app blijven'

Privacy-verantwoordelijke Brenno de Winter tevreden over eerste resultaten

Dit artikel delen:

Brenno de Winter

Security-expert Brenno de Winter is te spreken over de uitrol van de CoronaMelder. Met name over het aantal downloads tot nu toe (2,8 miljoen) en de eerste resultaten is hij positief.

Even terug naar de persconferentie van gisteravond. De CoronaMelder is sinds afgelopen zaterdag voor iedereen te downloaden. Waarom sprak minister Hugo de Jonge dan in het geheel niet over de CoronaMelder?
‘Ik vond het niet opvallend. De situatie is nu zo ernstig dat de app alleen niet voldoende bescherming biedt. De app is een tool die kan helpen als je weer alle ruimte hebt om je vrij te bewegen. Die ruimte is er nu niet.’

Wat zijn de eerste ervaringen met de app?
‘Voor de livegang van afgelopen zaterdag hebben we uitgebreid de app getest in vijf GGD-regio’s, te weten Twente, IJsselland, Drenthe, Noord- en Oost-Gelderland en Gelderland-Zuid. Hierbij stond de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid centraal.’

De resultaten hierbij zijn volgens De Winter goed. Zo kunnen ook blinden gebruikmaken van de app, die dan via een audio-label met deze groep communiceert. Hij vervolgt: ‘Ook was er een gebruiker met een loopneus, ze liet zich testen en bleek corona te hebben. Vervolgens kregen haar acht collega’s een melding en ook zij waren besmet met het virus.’

Dit onderstreept volgens De Winter het belang van testen en de app: als de dame in kwestie zich niet had laten testen en de besmetting niet had gemeld, dan waren de andere acht ook niet bekend geworden. Hij geeft aan dat het aantal downloads vandaag op zo’n 2,8 miljoen uitkomt.

‘We zitten boven de kritische tien tot vijftien procent van alle Nederlanders, dus dat is een mooie prestatie. Nu gaat de app ook volop functioneren en invloed hebben op het bestrijden van corona. Het is nu zaak door te groeien.’

Er is veel te doen geweest rond de app. Nu lijkt er vanuit de overheid weinig aandacht voor. Hoe kan dit?
‘Advertenties en radiocommercials waren al ingekocht, maar pas een week geleden is de kogel door de kerk gegaan en ging de Eerste Kamer akkoord met het wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge dat de corona-app regelt. Deze week gaan we dus volop starten met social media en advertenties in kranten en op radio en televisie. De kern van de boodschap: voor wie doe jij het?’

Bij Nieuwsuur stond gisteren de kritiek van werkgevers en werknemers centraal dat wie een melding krijgt via de app, wordt geadviseerd om tien dagen in quarantaine te gaan. Je mag jezelf niet laten testen, tenzij je klachten hebt. Hoe staat u hier tegenover?
‘Wat we met de app doen, is hetzelfde als het bron- en contactonderzoek door de GGD. Met de app heb je echter een hogere trefzekerheid. Immers, wie weet er nog precies met wie hij of zij de afgelopen veertien dagen binnen anderhalve meter minstens vijftien minuten contact heeft gehad? Het is altijd vervelend nieuws voor bedrijven, maar als je organisatie een superverspreider wordt, gaat de boel twee weken dicht. De realiteit moet blijkbaar nog bij ondernemingen doordringen. Er is nu eenmaal geen ‘magic bullet’ die het virus doet verdwijnen.’

Komen er nog updates van de app?
‘Jazeker. De belangrijkste update is dat we de app internationaal in gaan zetten. Er zijn in Europees verband afspraken gemaakt en de internationale app is nu in ontwikkeling. Daarvoor wordt ook een nieuwe set van beveiligingsregels toegevoegd en de data protection manager (dpm) geüpdatet.‘

De Winter wijst erop dat er vanuit de Tweede Kamer gevraagd is of de ‘Google’-laag binnen de app is te vervangen door een eigen laag. Toelichtend: 'Er zijn veel zorgen dat Apple en Google de api hebben gemaakt. De Eerste Kamer heeft nu een motie aangenomen die ons verplicht te kijken naar vervanging van die laag. Dat proces ben ik nu aan het starten. Ook gaan we een bug bounty organiseren, waarbij geïnteresseerden op jacht gaan naar bugs binnen de app. Kortom, de CoronaMelder is een domme app, maar er nog veel werk aan de winkel om de app dom te houden.’


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er zijn zo'n 1,2 miljoen smartphones in gebruik waarop die app niet werkt. Maar vreemd genoeg kun je die app wel downloaden op die apparaten. Alles om die downloadcijfers zo rooskleurig mogelijk voor te stellen?

Even terug naar het doel Brenno want Hugo zwijgt wijselijk over de app omdat het contactonderzoek allesbehalve goed verloopt. Evenzo geldt dat voor het testen omdat hierdoor het tekort aan zorgpersoneel oploopt, theorie en praktijk wijken op dit moment m.i. nogal van elkaar af. Maar last but not least zal de app een placebo blijven als de enige twee opties om het virus er daadwerkelijk onder te krijgen (groeps)immuniteit of vaccinatie zijn.

@oudlid
groepsimmuniteit is niet waarschijnlijk omdat een doorgemaakte covid19-infektie niet tot immuniteit leidt.
Een vaccin dat zich specifiek richt tegen bepaalde eiwit-komponenten van dit virus is de enige hoop op immuniteit.

Alternatief kun je het weg krijgen met strikte kontaktvermeiding, dat vraagt een discipline die de doorsnee niet opbrengt.

Jan,
Ik ben natuurlijk geen dokter maar ik ga ervan uit dat als iemand geneest zijn/haar afweersysteem sterker is dan het virus. Of zoals een hoogleraar immunologie het stelt, we hebben nu meer aandacht voor slecht nieuws dan goed nieuws terwijl er statistisch gezien meer hoop op immuniteit is als je nuchter naar de cijfers kijkt. Alleen al het feit dat veel mensen alleen lichte klachten krijgen lijkt me een aanwijzing dat er meer dan één redding voor de mensheid is.

Oudlid, het gaat er om dat het immuunsysteem ook na 6 maanden nog met een sterke afweerreaktie komt.
Dat is bij het coronavirus klaarblijkelijk niet zo. Bij covid is je redding en die van de mensheid gewoon afstand houden.
Net als bij influenza is de kans dat je dat krijgt heel veel kleiner als je niet onder de mensen gaat.
Zoals een duitser zei, corona leeft van kontakten, blokkeer je die, dan wordt het uitgehongerd en sterft uit.

PCR test Panda Epidemie,
Een beleid hierop maken is het bewijs van onkunde van de regering.
WHO adviseert nu ook geen lockdown.
Doden getal en ziekenhuis opnamen zijn zowat gelijk als de jaren voorheen.
Een mindkapje is nu de oplossing.
Momenteel nog steeds een ondersterfte 0-80 jaar.
Oversterfte 80 jaar en ouder.
Zijn de maatregelenwel gezond voor de volksgezondheid. De neven schade is veel en veel groter.
Honger,armoede,geestelijk, etc etc.
En maar zeveren we moeten het samendoen, voor de mensheid? Wat een grap. IFR lager als de griep.
Ik doe hier niet aan mee, ga gewoon boodschappen, zonder mindkap, als ik ziek ben gewoon in me bed uitzieken.
En naar de toilet dan was ik me handen, en voor het eten.
Nederland is PCR/Covid-19 door geslagen.
Tegen geluid en je bent asociaal of een wappie,
Met deze Tunnel Visie blijven we in deze onzin hangen.
Killer Virus, nope
A status , mope
PCR test is het middel, wat een onzin.
Deze virus blijft , en zal altijd onder ons zijn.
Afstand 1.5 meter, wat een onzin.


Jan,
Momenteeel hoor ik vooral de virologen praten over één kant van de oplossing waardoor ik steeds meer de indruk krijg dat we proefkonijnen zijn in een interessant sociaal experiment. Want als het virus van dieren op mensen kan overgegaan dan sterft eerder de mensheid door sociale isolatie dan het virus. Kortom, ik denk dat uitstel van executie middels vermijding geen oplossing is.

@oudlid 'proefkonijnen in een interesant experiment' dat suggereert dat er een idee achter zit en dan zijn Lange Frans, Qanon plus Soros, Gates en 5G niet ver weg. De vermijding (afstand houden) is iets wat wel helpt bij de snelle verspreiding. Om de zorg te ontlasten. Maar voorlopig doet me het corona beleid vooral op een ICT project lijken. Kan wat doortastender en minder vrijblijven. Prima mensen overigens!

@oudlid
dat het virus van dier op mens over springt is dermate zeldzaam dat je je daar geen zorgen over moet maken.
Er bestaan een aantal stammen van het coronavirus die specifiek voor dieren zijn o.a. katten, maar bijvoorbeeld geen honden.

Je hebt weinig keuze, ofwel houdt 1,5 m afstand, ofwel laat je inenten met een te weinig getest vaccin als dat komt.
Anders loop je een risico op een infectie, die moet ook niet tot ernstige ziekte of dood leiden, dat doet het in maximaal 10% van de infekties (niet statistisch onderbouwd!).

Wat mij stoort zijn hulpeloze politici die de materie niet of nauwelijks begrijpen maar besluiten nemen die extreem vergaande gevolgen hebben. Daarbij komt een kenmerk van deze tijd, namelijk dat niet meer met argumenten gediskuteerd wordt, alle uitersten schreeuwen om het hardst dat ze gelijk hebben, mijns inziens het gevolg van vele jaren aanwennen van sociaal verkeerd gedrag geinitieerd door "social media" de zogenaamde echo-kamers. Waarom zijn politici zo graag vertegenwoordigd in dit soort echo kamers waar ze steeds bevestigd krijgen dat ze "gelijk" hebben?

Jan,
Hmmm.... de wetenschap is niet zo zeker over de mogelijke risico's van zoönosen want ook volgens ons eigen RIVM is tweederde van de ziekteverwerkers afkomstig van dieren:

https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/coronavirus

Ik heb alle publicaties niet gelezen maar zoals gezegd ben ik momenteel meer geïnteresseerd in de statistiek van immunologen dan van virologen. Let wel, het betreft hier een burgelijke interesse want ik ben geen dokter maar er ligt uiteindelijk geen monopolie op de wetenschap. Betreffende je laatste alinea zou ik hulpeloze politici willen corrigeren in politici die zich door de lobby van een achterkamertje laten adviseren. Het politieke gelijk in een democratie gaat om de meerderheid en ik ga niet Jort Kelder herhalen maar stel dat we in een interessant SOCIAAL experiment zitten door objectief te kijken naar de beleidsmaatregelen want de anderhalve meter afstandsregel is enkel gebasseerd op de aanname van verspreiding middels aerosollen.
Hetzelfde geldt voor de app want Brenno telt vooral zijn zilverlingen als 'influencer' omdat hij al lang niet meer de democratie bewaakt, als de journalistiek een Judaspenning kende dan was hij een goede kanshebber om deze prijs te winnen. Vergeef me deze ad hominem maar demografisch is de kwetsbare groep de groep die toch al 'achter de geraniums' zat en niet de doelgroep van de app. En de hele reclame-campagne van: "Ik doe het voor..." is een prachtige sociale indoctrinatie maar Jesse Klaver kan zijn kiezers beter de erfenis beloven dan de kruimels op de tafel want uiteindelijk is het leven een ongeneeslijke ziekte als we kijken naar de statistiek van een oversterfte door natuurlijke immuniteitsproblemen in sommige demografische groepen.

@Louis
De zorg ontlasten is nooit het doel geweest, de simpele oplossing hierin is meer investeren en ik wijs je op de conclusie van Pim Fortuyn aangaande het beleid. Mijn vrouw werkt in de zorg en heeft beschadigde longen als gevolg van een ander virus, werken met een mondkapje is een extra fysieke belasting maar ze werkt in de zorg uit compassie en niet om het geld want dan was ze wel in de ICT blijven werken. Mijn vrouw werkt door tot 2 pas van haar graf door geen NEE te zeggen en dan pas denkt ze aan haar gezin en dus zal ik een minster-president die vrijgezel is altijd wantrouwen want uiteindelijk leef en werk ik ook voor de toekomst van mijn kinderen.

@oudlid

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1306801/

Grof gezegd vinden vele virus-infecties hun oorsprong in een van een dier op de mens over-gesprongen virus.
Dan muteert het echter en veroorzaakt een epidemie bij mensen.

Deze stam van corona is een voor mensen ziekmakend virus, klinische gezien zijn mij geen (of nauwelijks) gevallen bekend waar een dier een mens geïnfecteerd heeft.

"gebaseerd op de aanname van verspreiding middels aerosollen"
Respiratore virussen verspreiden zich via druppelkernen, dat is genoegzaam bekend en ook dat afstand en het vermeiden van grote groepen mensen het risico duidelijk vermindert, in samenhang met influenza vindt je daarover bergen literatuur.

Dat corona zich door kontact-infecties verspreid is onwaarschijnlijk, daar zijn de meeste virologen het over eens.

@Oudlid Klopt met wat je zegt dat het verstandig om in de zorg te investeren maar dat is iets van lange adem. Nu was het probleem dat de zorg het helemaal niet aankon, de stroom van corna patienten. Vandaar al die maatregelen. Is Rutte daar alleen verantwoordelijk voor? Nee dat vind ik niet, de neo liberale tijdgeest die aan de basis hiervan staat is al zo een beetje 30 jaar in ontwikkeling.

En ja, ik zie een grote overeenkomst tussen bijvoorbeeld de zorg en de ICT. Vertrouwen is goed, controle is beter. Zo is het toch? Maar wat je in beide sectoren ziet dat het proces en de verantwoording belangrijker zijn geworden dan de inhoud. Zie je in andere sectoren. Wantrouwen als kenmerk van de markbureaucratie. In de zorg zie je enorme administratieve overhead, in de ICT zie je de opkomst van de proces begeleidings methodes zoals de scrum en de lean en al zijn broertjes en zusjes.

Jan,
Veel virussen zijn wel afwijkend in hun RNA maar niet in de strategie van verspreiding. Spreekwoordelijk kanarie in de mijn aangaande de verspreiding die virologen gebruiken zijn vooral modellen die (nog) niet goed afgesteld zijn op allerlei kleine fluctuaties. Zo wordt de overdrachtssnelheid van respiratoire infecties door het immuunsysteem bepaald en het virus discrimineert hierin nogal op leeftijd. Studies bewijzen we veel doelmatiger en met minder schade aan de economie de curve onder controle krijgen met de kleine hamertjes van een 'intelligente lockdown' dan met één grote hamer van een totale shutdown. Het risico bij laatste is dat we in oneindige golfbewegingen komen want het is niet nieuw dat als de R in de maand komt het reproductiegetal van allerlei virussen toeneemt.

Naast besmetting van mens-op-mens en vanuit dierlijke reservoirs, zoals we zagen bij nertsenfokkerijen, kan de besmetting ook via luchtcirculatiesystemen. Laatste wordt nog niet overtuigend als feit aangenomen maar geeft wel te denken over het 'Sick Building Syndrome' en bepaalde maatregelen.

Louis, de zorg kon de eerste golf aan en daarvoor applaudiseerde de politiek enthousiast maar vervolgens renden ze hard weg Om Winston Churchill aan te halen: "Never was so much owed by so many to so few." en aangaande het vertrouwen en controle heb ik Rutte liever voor me dan achter me als het om de rugdekking gaat want het verschil tussen een schuttersput graven of je eigen graf gaat om de middelen die je krijgt. Het veel beloven en weinig leveren heeft niets met een neoliberale tijdsgeest te maken maar is gewoon kiezersbedrog.

@Oudlid De zorg kon het helemaal niet aan, het was kantje boord. Het was ic bedden schrapen, patienten over het land verdelen en uiteindelijk was er hulp van de buren nodig. Er was een tekort aan materiaal, mensen in tehuizen werken konden zich niet beschermen. En ja, de staat van de zorg, maar van meer onderdelen in de samenleving zijn bepaald door het neoliberale marktmechanisme. Dat betekent wantrouwen en veel administratie.

Kenmerkend vind ik hoe het nu met het testen is georganiseerd. Een wilde markt van beunhazen. Eerst doe je iets in de horeca, de volgende dag heb je een teststraat. Paar pijlen op de weg, spatschermen reageerbuisjes, klaar ben je.

Rutte vond ik het de eerste periode prima doen maar op dit moment vind ik ondermaats. Te traag, niet doortastend, te vrijblijvend. Het is ook niet makkelijk! Vind het wel een leuke vent maar daar koop je geen brood voor.

Louis,
Tijdens de eerste golf werd personeel van verpleeghuizen niet of nauwelijks getest, nu leidt het testbeleid tot personele tekorten. Tijdens eerste golf werkte het personeel van verpleeghuizen grotendeels zonder mondkapjes, nu gehele dienst met mondkapje wat een enorme fysieke belasting is en voor nog meer personele tekorten zorgt. Onze koning heeft spijt betuigd voor zijn vlucht naar Griekenland maar veel zorgpersoneel heeft geen of nauwelijks vakantie gehad, de vermoeidheid begint dan ook ook zijn tol te eisen wat wederom zijn weerslag heeft op personele tekorten. Kortom, de werkdruk is tijdens de tweede golf vele malen groter maar het applaus is ondertussen verstomd.

Het in snel tempo opleiden van mensen om ze relatief simpele medische handelingen te laten verrichten is gewoon een vorm van mobilisatie. Zonder een personele opschaling van de zorg heb je niks aan IC bedden zoals Winston Churchill zonder piloten ook niks aan alle nieuwe Spitfires had. Als ze in Den Haag in oude patronen blijven denken dan zullen we de strijd verliezen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-14T11:33:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.