Ict-leveranciers onder de loep bij datawet zorg

Ministers stemmen in met wetsvoorstel dat elektronische data-uitwisseling binnen zorg verplicht

Dit artikel delen:

Ict-leveranciers lopen kans op een boete als ze niet voldoen aan de eisen van een aanstaande wet die elektronische gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders verplicht. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) kan deze boetes uitdelen.

De ministerraad stemde eind oktober in met het wetsvoorstel, dat nu voor advies bij de Raad van State ligt. Na indiening bij de Tweede Kamer worden zowel het advies als het wetsvoorstel openbaar. De verwachting is dat het wetsvoorstel in het eerste kwartaal van 2021 bij de Tweede Kamer ligt.

Vaart met digitalisering in de zorg

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil momenteel vaart maken met digitalisering in de zorg. VWS wil deze digitale transformatie stimuleren, onder meer met het programma Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg. Binnen dit programma wordt gewerkt aan de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. Deze wet verplicht straks dat gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders elektronisch verloopt.

Om te bepalen hoe zorgverleners patiëntgegevens met elkaar uitwisselen - volgens afspraken over taal en techniek -  vermeldt de wet bijvoorbeeld straks zogenaamde NEN-normen. Het zorgveld en ict-leveranciers stellen deze NEN-normen samen op. Iedere gegevensuitwisseling krijgt een eigen NEN-norm. Zorgaanbieders moeten voldoen aan zo’n NEN-norm en mogen alleen ict-producten gebruiken die een certificaat hebben.

Wat betekent dit voor ict-leveranciers?

Leveranciers moeten hun ict-producten laten certificeren om aan te tonen dat zij voldoen aan de eisen van de wet. Voor ze hun ict-producten op de markt mogen brengen, moeten aanbieders een certificaat hebben. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) kan boetes uitdelen aan ict-leveranciers die hier niet aan voldoen.

Behalve afspraken over techniek en uitwisselingseisen, moet er ook een eenheid van taal komen. Zo noemen sommige zorgverleners orale geneesmiddelen tegen stolling orale anticoagulantia. Artsen afkorten dit soms af tot OAC. Maar gynaecologen en huisartsen kunnen OAC opvatten als orale anticonceptie. De afspraken over taal houden in dat zorgverleners begrijpen wat een verzender van informatie bedoelt. Het ict-systeem kent dan de verschillende termen en vertaalt deze voor elke beroepsgroep.

Binnen de wet komen er ook afspraken over techniek. Deze afspraken houden in dat ict-systemen zo gemaakt zijn dat zorgverleners informatie van het ene naar het andere systeem versturen en dat die informatie er op dezelfde manier uitkomt als de invoerder bedoelt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-09T10:21:00.000Z Christel Dieleman