N-Hollandse ziekenhuizen delen beelden digitaal

Dvd's met medische beelden niet meer nodig bij doorverwijzing patiënt

Dit artikel delen:
Ziekenhuis dokter mri scan onderzoek

In plaats van per dvd gaan Noord-Hollandse ziekenhuizen medische beelden digitaal met elkaar delen. Zorgverleners kunnen doorverwezen patiënten daarmee sneller behandelen en patiënten hoeven niet onnodig op en neer naar gespecialiseerde ziekenhuizen, bijvoorbeeld in Amsterdam.

In eerste instantie start de digitale beeldenuitwisseling tussen het Amsterdam UMC, het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam-Noord, het Amstelland Ziekenhuis in Amstelveen en de vestigingen van de Noordwest Ziekenhuisgroep. Binnenkort doen ook het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en het OLVG uit Amsterdam mee, evenals het Flevoziekenhuis in Almere.

Doorverwijzen

"Het draagt bij aan snelle en veilige patiëntenzorg"

Het idee achter de digitale uitwisseling is dat zorgverleners van patiënten die vanuit het ene ziekenhuis worden doorverwezen naar een andere ziekenhuis, eenvoudiger toegang krijgen tot de medische beelden en beeldverslagen. Dit draagt bij aan snelle en veilige patiëntenzorg, aldus de samenwerkende ziekenhuizen.

Om de digitale gegevens te kunnen delen, hebben de vier ziekenhuizen een regionaal uitwisselingsplatform opgetuigd. Dit maakt gebruik van XDS, de internationale standaard voor digitale gegevensuitwisseling. Alleen zorgpartijen die voldoen aan strenge beveiligingseisen mogen dit platform gebruiken.

XDS

XDS staat voor cross-enterprise document sharing. Het is de bedoeling dat in elke Nederlandse regio ziekenhuizen volgens deze standaard gegevens en beelden gaan uitwisselen. In 2017 werd dit al gerealiseerd in de regio Noord-Nederland. Ook in sommige andere regio’s gebruiken ziekenhuizen XDS voor gegevensoverdracht.

De digitale beelduitwisseling tussen Noord-Hollandse ziekenhuizen gebeurt in samenwerking met Sigra (Samenwerkende Instellingen Gezondheidszorg Regio Amsterdam) en Zorgring, specialist van ict-diensten voor informatieuitwisseling in de zorg.

Twinn

Het landelijke programma Twinn is aanjager van de landelijke digitale uitwisseling van medische beelden en gegevens. Dit gebeurt via een portaal. Twinn maakt zich ervoor hard dat ook universitair medisch centra meedoen. Het Erasmus MC in Rotterdam en het Amsterdam UMC nemen hierbij het voortouw.

In het programma Twinn werken diverse belanghebbende organisaties samen, waaronder de Patiënten Federatie Nederland, de samenwerkende UMC’s en Nictiz, kennisorganisatie voor digitale informatie-uitwisseling in de zorg.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-18T15:38:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.