Altijd groen licht voor ambulance

Dit artikel delen:

Ambulancezorg Nederland (AZN) sluit aan op het Partnership Talking Traffic-project van de Nederlandse overheid en bedrijfsleven om het verkeer te moderniseren en veiliger te maken. AZN werkt daarbij samen met Be-Mobile, een bedrijf uit Gent dat technologie levert om bijvoorbeeld slimmer verkeerslichten op groen te zetten als een ambulance nadert.

Victor Verrijp, voorzitter bestuurscommissie Innovatie & ICT, AZN: 'Het feit dat deze technologie de veiligheid voor alle weggebruikers aanzienlijk kan verbeteren, is voor ons motivatie genoeg. Door rekening te houden met de route van de ambulance, kan als het ware een ‘Groene Loper’ worden uitgelegd en op termijn bovendien vertraging door bijvoorbeeld brugopeningen en beweegbare paaltjes voorkomen worden.'

'Dit is een grote stap voor de ambulancesector en een primeur in Europa', aldus Jan Cools, directeur bij Be-Mobile: 'Doordat er de beschikking komt over hoogfrequente datavoorziening, rechtstreeks vanuit de landelijke systemen van de sector, kunnen wij onze technologie optimaal inzetten om prioriteitsverlening bij slimme verkeerslichten te faciliteren en andere weggebruikers, via apps zoals Flitsmeister, te waarschuwen. Be-Mobile staat daarbij in voor veilige verwerking van de data waarbij rekening wordt gehouden met alle regels rondom privacy en de bescherming van persoonsgegevens.'

Bredere invoering

'Prioriteitsverlening door slimme verkeerslichten voor specifieke doelgroepen is een van de voorbeelden van wat er met Talking Traffic mogelijk is', aldus Vincent Habers namens het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. 'De brede toepassing van Talking Traffic krijgt met het besluit van AZN natuurlijk een positieve impuls, waarmee we heel blij zijn. En het ziet er gelukkig sterk naar uit dat deze stap op korte termijn navolging krijgt van brandweer, politie en defensie.'

Op steeds meer plekken in Nederland (de teller staat medio december op bijna 750 intelligente verkeersregelinstallaties, verspreid over het land en het aantal groeit gestaag) staan slimme verkeerslichten en wordt het bieden van prioriteit op deze manier dus mogelijk. Ambulances kunnen dan met groen licht in plaats van rood over het kruispunt en andere weggebruikers worden tijdig gewaarschuwd dat een nood- en hulpdienst nadert, zodat zij hier tijdig op kunnen anticiperen.

In een stad als Deventer, die inmiddels volledig voorzien is van slimme verkeerslichten (51 in totaal) maken alle nood- en hulpdiensten, dus ook brandweer en politie al geruime tijd gebruik van de Talking Traffic technologie van Be-Mobile en zijn de reacties positief. Ook voor weginspecteurs die een blauw zwaailicht mogen voeren, is inmiddels een pilot met prioriteitsvoorziening via Be-Mobile uitgevoerd.

Be-Mobile

Be-Mobile ontwikkelt mobiliteitsoplossingen voor wegbeheerders, openbaarvervoerbedrijven, navigatiespelers, autofabrikanten en logistieke ondernemingen. Het biedt onder andere het Be-Mobile Connected Car & Traffic Platform waar gegevens van smartphones of rijdende voertuigen worden gecombineerd met data van onder andere wegkantsensoren, multimodale informatie, parkeergegevens. Het Belgische telecombedrijf Proximus is meerderheidsaandeelhouder van het Gentse bedrijf. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-24T18:32:00.000Z Teus Molenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.