GGD Ghor krijgt chief information officer

Dit artikel delen:

Koepelorganisatie GGD Ghor is een wervingsprocedure gestart om een chief information officer (cio) aan te trekken. De Tweede Kamer heeft er begin deze maand via een aangenomen motie bij het kabinet op aangedrongen de cio-post zo snel mogelijk te laten invullen omdat de centrale regie op het ict-beleid bij de GGD ontbreekt.

Dit staat in een recente brief van demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn & Sport) aan de Tweede Kamer. De bewindsman haalt daarin de motie Van den Berg cs aan waarin de regering wordt verzocht zo spoedig mogelijk bij de GGD Ghor Nederland een cio aan te stellen. Die procedure is inmiddels in gang gezet waarbij de koepelorganisatie advies krijgt van een recent samengesteld expertteam.

Dit team, dat VWS op verzoek van GGD Ghor in het leven heeft geroepen, bestaat uit experts van binnen en buiten de overheid op onder meer de terreinen privacy en informatiebeveiliging.

Centrale rol

De op 3 februari unaniem door de Tweede Kamer aangenomen motie, ingediend door Joba van den Berg (CDA), Chris van Dam (CDA), Hayke Veldman (VVD) en Attje Kuiken (PvdA), moet de koepelorganisatie de ruimte geven om zelf de leiding te nemen bij de ontwikkeling van systemen en het aantrekken van expertise die nodig is voor de bestrijding van het coronavirus.

De Tweede Kamer concludeerde naar aanleiding van het recente datalek bij de GGD dat de GGD GHOR zijn ict-beleid niet op orde heeft. Geconstateerd werd dat de inrichting van de ict van de GGD nu nog primair een verantwoordelijkheid is van de 25 GGD’en, terwijl de ontwikkeling en het gebruik van de coronagerelateerde computerprogramma’s onder de verantwoordelijkheid van de GGD Ghor vallen.

De Kamer verwacht dat door de aanstelling van een cio bij de koepelorganisatie er een centraal geleide ict-aanpak, die nu nog ontbreekt, van de grond komt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Vreemd

Niet zolang geleden hoorde ik De Jonge nog in een debat vertellen dat een CIO niet nodig was......"omdat er al een CEO was"

Geen grap..... :)

@KC : op zich is dat niet onmogelijk. En zal de CEO ook de 'verwerkingsverantwoordelijke' in de zin van de AVG zijn. Nu nog de rol van FG inkleuren.

Een Chief Security Officer is op dit moment urgenter dan een CIO lijkt me. daarna de FG rol beleggen en daar uiteindelijk een CIO boven zetten.

@RobD : een FG is sinds 2016 (bijna altijd) verplicht, een CIO en CSO niet.
Nu het zover gekomen is is de vraag wat de FG in het verleden heeft gedaan om het security-aspect aan te kaarten.

Gelukkig, stap 1 is gezet. Nu zorgen dat er een CIO/CISO met verstand van zaken en ervaring wordt aangesteld. Dit kan best een uitdaging zijn indien een 'standaard overheids arbeidsvoorwaarden pakket' wordt aangeboden.

Klopt @P.J Westerhof LL.M MIM

wat ik probeerde aan te geven is dat de Jonge (wederom) totaal niet begreep waar hij het over had

Geen cio, wel een cio klinkt als de verwarring over een avondklok.

Als met de chief ook voldoende bekwame Indians aangesteld worden, dan kan het uiteindelijk wel goed komen voordat SARS-CoV-3 uitbreekt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-16T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.