Zorg-apps krijgen keurmerk met kleurenlabel

Dit artikel delen:
Android apps google play store

Het aanbod van gezondheids-apps wordt steeds groter, appstores puilen uit met stappentellers, apps om gezonder te eten en te stopen met roken. Ook vinden apps hun weg naar zorg op afstand. Maar hoe veilig en betrouwbaar zijn die?

De internationale norm- en standaarden-organisatie ISO heeft een conceptmethode ontwikkeld om gezondheids-apps te toetsen op het vlak van beveiliging en datagebruik. Deze bevat een lijst van 81 vragen voor app-ontwikkelaars. Die gaan over gezondheid en veiligheid van het gebruik, gebruiksgemak, datagebruik en de degelijkheid van de app. De resultaten worden per onderdeel weergegeven en verwerkt tot een algemene score.

Zo moet het voor consumenten eenvoudiger worden om apps te vergelijken en te kiezen. Volgens NEN,  de Nederlandse afdeling van ISO, stimuleert de vragenlijst appontwikkelaars om betere apps te maken waarin beveiliging en veilig datagebruik de basis vormen.

De officiële naam van de te norm die nog in concept is, is: ISO 82304-2 Health software – Quality and reliabitily of health and wellness. Tot 14 mei is het mogelijk om het concept van ISO 82304-2 in te zien en commentaar te geven.

Makers van sport-apps gezocht

"De vragenlijst simuleert app-ontwikkelaars om betere apps te maken"

NEN vraagt specifiek aan ontwikkelaars, gebruikers, leveranciers en dienstverleners van apps voor sport, voeding en wellness om te reageren omdat deze groep nog ontbreekt in de werkgroep. Die club bestaat uit een gemêleerd gezelschap van zorgprofessionals, patiënten, ontwikkelaars en artsen.  

Ook het ministerie van VWS, de Europese Commissie en verschillende brancheverenigingen en zorgkoepels volgen de ontwikkelingen. Door meer transparantie over beveiliging, datagebruik en kwaliteit van zorg-apps moet het gebruik toenemen en wordt voor zorgaanbieders en verzekeraars duidelijk welke apps ze het beste kunnen vergoeden. Mogelijk ontstaat er straks een situatie waarin alleen apps met een keurmerk ingezet en vergoed worden.

Corona

Volgens de ontwikkelaars van de norm voor zorg-apps wordt tijdens de corona-pandemie het belang van zorg-apps steeds duidelijker. Zo worden er apps ingezet voor analyse van voorspellende symptomen, Covid-tracing, monitoring en beeldbellen in de reguliere zorg en straks met vaccinatiepaspoorten via een qr-app.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-12T10:18:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.