Zivver laat zorgregio Sleutelnet zorgeloos mailen

Dit artikel delen:

Het Leids Universitair Medisch Centrum is onderdeel van Sleutelnet

Zivver, leverancier van oplossingen voor veilige communicatie, is de nieuwe partner van zorg-koepelorganisatie Sleutelnet. Vanaf vandaag kunnen alle participanten van Sleutelnet gebruikmaken van de veilige mailoplossing van Zivver. De samenwerking geldt voor de komende vier jaar.

Sleutelnet is een samenwerkingsverband van meer dan 36 zorgpartijen in de regio Zuid-Holland Noord, dat zich richt op het optimaliseren van informatie-uitwisseling tussen de zorgverleners. Hieronder vallen onder andere Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Marente Zorg, GGZ Rivierduinen en Alrijne Zorggroep. Een belangrijk onderdeel van de krachtenbundeling is de inzet van slimme ict-oplossingen die een veilige gegevensuitwisseling garanderen. Zorgaanbieders die deelnemen aan Sleutelnet, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, apotheken en patiënten kunnen met Zivver privacygevoelige informatie veilig verzenden. Hiermee neemt volgens de Amsterdamse leverancier de kans op datalekken en misbruik van patiëntgegevens af.

Nieuwe privacywet

Lees ook

Zivver vervangt de oude mailoplossing van Sleutelnet, Sleutel-mail genaamd. Deze mailoplossing voldeed niet aan nieuwe privacywetten (NTA 7516) en scoorde volgens de zorginstellingen laag op gebruiksgemak. De nieuwe mailoplossing voldoet wel aan deze eisen, en biedt bovendien de mogelijkheid om berichten die per ongeluk naar de verkeerde persoon zijn gestuurd, terug te trekken. Daarnaast controleert Zivver de mail en bijlagen vóór verzenden op gevoelige informatie, en waarschuwt de mailer gebruik te maken van de veilige-mailoptie als dat nodig is. Deze, en andere beveiligingsopties, zijn ook te gebruiken voor gezamenlijke mailboxen.

Jasper van Sambeek, directeur van Sleutelnet, ligt toe hoe de keuze op Zivver is gevallen. Hij vertelt dat een werkgroep ict-projectleiders van de zorgpartijen uit de regio de mailoplossing vooraf heeft getest en te spreken was over de overzichtelijkheid, gebruiksvriendelijkheid en de eenvoudige implementatie. Een en ander is volgens hem ook gunstig voor patiënten binnen de regio. ‘Het voordeel van één veilige mailoplossing voor alle zorgaanbieders in de regio, is dat niet alleen zorgspecialisten, maar ook patiënten wennen aan een platform dat altijd dezelfde stappen vereist. Uniformiteit zorgt voor duidelijkheid, er is bijvoorbeeld ook met alle leden afgesproken welke informatie altijd veilig verstuurd wordt. Om zeker te weten dat de informatie alleen door de juiste persoon ingezien kan worden, gebruiken we tweefactor-authenticatie.’

Veilig mailen

Mailen met Zivver levert volgens de leverancier een handvol voordelen op. Bijvoorbeeld veiligheid. Zo moeten zorgverleners voldoen aan de norm voor veilige communicatie van gezondheidsinformatie (de zogenoemde NTA 7516). Ten tweede gemak, omdat met Zivver rechtstreeks is te mailen vanuit Outlook. Uitwijken naar offline-communicatie of afzonderlijke portalen is niet meer nodig. Daarnaast kleeft aan het mailen volgens genoemde norm nog een voordeel, te weten interoperabiliteit. Dit betekent dat e-mails rechtstreeks zijn af te leveren in de mailbox van de ontvanger, zonder uitvoer van de aanvullende ontvangerscontrole.

Zivver is in 2015 opgericht door cio Rick Goud. Het bedrijf heeft meer dan honderd medewerkers en claimt samen te werken met zo’n vierduizend organisaties, waaronder De Rechtspraak, 45 procent van de Nederlandse ziekenhuizen en lokale overheden. Zivver heeft tot nu toe meer dan vijfentwintig miljoen euro aan financiering opgehaald via DN Capital, HenQ Capital, Dawn Capital en SmartFin, aangevuld met een innovatiekrediet van ABN AMRO Bank.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-30T09:00:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.