Computer snapt medische taal net zo goed als arts

Ook patiëntvriendelijke termen toegevoegd aan internationaal medisch terminologiestelsel Snomed

Dit artikel delen:

Zorgexpertisecentrum Nictiz heeft in opdracht van VWS 265.000 medische begrippen en synoniemen vertaald uit het internationale technologiestelsel Snomed. De termen zijn hierbij gecodeerd, zodat een computer ze kan verwerken. Hiermee is een belangrijke stap gezet naar eenheid van taal. Dit is de situatie waarbij zorgverleners, patiënten en computers uitgaan van dezelfde betekenis van een begrip.

Snomed wordt beheerd door Snomed International, een non-profitorganisatie waarvan Nederland een van de grondleggers is. Inmiddels zijn 36 landen lid van deze organisatie. Nictiz is in ons land verantwoordelijk voor het beheer van de Nederlandse versie. De terminologie van Snomed is gekoppeld aan nationale standaarden, zoals de tabellen met medische termen die door Nederlandse huisartsen gebruikt worden. Tevens zijn patiëntvriendelijke termen toegevoegd, zodat ook de patiënt begrijpt wat het medisch dossier vermeldt.

Integratie met medische systemen

Na de vertaling is de volgende stap om Snomed vaker te laten integreren met medische systemen, om het eenduidig vastleggen en uitwisselen nog beter te faciliteren. Hierbij biedt ook de onlangs gelanceerde Nationale Terminologieserver van Nictiz uitkomst. Daarmee kunnen systemen zonder extra inspanning gebruikmaken van meer (inter)nationale terminologieën en classificaties. De server moet het bovendien eenvoudiger maken om geregistreerde gegevens te delen en te hergebruiken. Nictiz maakt hiervoor gebruik van de Ontoserver van de Australische partner en overheidsorganisatie CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation). Deze terminologieserver moet softwareleveranciers helpen bij het up-to-date houden van nationale terminologiecontent zoals Snomed en de Nederlandse labcodeset.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-06T10:32:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.