Veilige, open koppelingen tussen zorgsystemen

Wereldprimeur: Open Health Hub bouwt Open Api Hub

Dit artikel delen:

Ontwikkelaars kunnen nu voortaan medische gegevens en patiëntdata automatisch laten inlopen in een elektronisch patiëntendossier (epd). Dit is mogelijk dankzij een combinatie tussen open api’s op de FHIR-standaard en end-to-end encryptie die de Nederlandse start-up Open Health Hub heeft gemaakt. Een wereldprimeur.

In de zorgsector is het koppelen van medische gegevens een probleem. Bijvoorbeeld omdat sommige apotheken of huisartspraktijken nog een fax gebruik(t)en. Ook omdat er nog een internationale standaard ontbrak voor zorggegevens en -applicaties. Gevolg is dat veel informatie handmatig moet worden ingevoerd van het ene naar het andere systeem; daarbij kunnen fouten ontstaan. Om dit te ondervangen is in 2016 door een groot consortium aan it-bedrijven, overheidsinstellingen en zorginstellingen, verenigd onder de naam HL7, een internationale standaard voor zorggegevens en -applicaties gelanceerd: FHIR (Fast Healthcare Interoperability Resources).

FHIR definieert velden voor patiëntgegevens en aandoeningen, en legt informatie in hetzelfde technische format vast, zodat gegevens eenvoudiger tussen systemen onderling zijn uit te wisselen.

Combinatie

"Via de Open Api Hub worden zorgsystemen gekoppeld "

Dan nog heb je apli (application programming interface) nodig om verschillende systemen aan elkaar te koppelen. Tot nog toe gebeurt dat vaak met gesloten koppelvelden. Veelal maatwerk en dus duur. Door te werken met open api’s is dit probleem verholpen. Daarin ligt de primeur van Open Health Hub: de ontwikkeling van de Open API Hub.

Om data-integriteit te borgen is het verder nog nodig om volledige versleuteling in het proces toe te passen. Juist die combinatie van standaardisering van FHIR, open api’s én end-to-end encryptie is een eHealth-platform ontstaan dat het mogelijk maakt om iedere gewenste applicatie die gebruik maakt van de internationale FHIR-standaard, of daarnaar vertaald kan worden, te koppelen.

Die koppeling verloopt via de Health Hub van het bedrijf Open Health Hub, opgericht in 2016 door Marco Woesthuis (arts, algemeen directeur en Martijn Verhoeven (it-ondernemer, technisch directeur). Hun doel is de vertrouwelijkheid tussen arts en patiënt in de digitale wereld net zo vanzelfsprekend te maken als in de fysieke spreekkamer.

Woesthuis: 'Met de introductie van onze open FHIR API's kunnen patiënten thuis vragenlijsten invullen en metingen uitvoeren waarbij de data nu automatisch en veilig kunnen worden toegevoegd aan het epd-dossier. Dit reduceert de administratielast voor medische professionals zodat zij weer meer tijd krijgen om aan hun patiënten te besteden.'

Gratis aan de slag

Open HealthHub stelt op developer.openhealthhub.com alle documentatie beschikbaar over zijn api’s inclusief code-voorbeelden en clients in acht veel gebruikte programmeertalen. Geïnteresseerden kunnen hier direct gratis aan de slag met de api’s en oplossingen voor vragenlijsten en direct koppelen aan hun epd. Medewerkers kunnen zelf een vragenlijst ontwerpen, deze laten invullen door patiënten en de data direct integreren in het epd. Hiermee verwerft de instelling zelf weer de regie om oplossingen te implementeren op basis van de FHIR standaarden en deze te koppelen met oplossingen van andere leveranciers. De privacy wordt gewaarborgd met de end-to-end encryptie.

Verhoeven: 'De eerste end-to-end encrypted open FHIR api’s ter wereld zorgen ervoor dat zorgverleners de data van de patiënt veilig en gestructureerd binnen de muren van het ziekenhuis kunnen ontsleutelen. Vanuit Open HealthHub hebben wij dit open naar de ontwikkelaarscommunity gebracht, zodat iedereen wereldwijd dit binnen diverse zorgtoepassingen kan implementeren.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wij leveren al twee jaar een API platform aan onze klanten waarmee ze zelf hun PGO of andere medische app kunnen bouwen. Maar volle tevredenheid en uiteraard end-to-end encryptie... :-) Zie www.medrecord.io of ping eens voor contact.

Wij bieden de eerste end-to-end encrypted API's voor de FHIR-standaard waarmee data uit vragenlijsten en medische apparatuur getransporteerd kan worden. Er zijn inderdaad andere FHIR API's, maar geen daarvan bieden de mogelijkheid om data uit medische apparatuur en vragenlijsten te encrypten (noodzakelijk voor veilige overdracht van patiëntgegevens) en automatisch in een bronsysteem te laden. Het is de combinatie die artsen tijd bespaart en het voor beheerders mogelijk maakt om zelf veilig eHealth te implementeren (en beheren). Zowel de (combinatie van) technologie - de openbare encrypted FHIR API's (vital signs, questionnaire en questionnaire respons) - als de toepassing - end-to-end geëncrypte data uit medische apparatuur (merk-onafhankelijk) en vragenlijsten automatisch in een patiëntdossier laden - is uniek. De uniekheid zit dus in de combinatie van componenten en de toepassing.

Goed werk jongen zo'n commercieel landschap van verschillende standaarden :-)
Geef mij maar een werkende defacto standaard.
O ja, hoeveel gegevens worden er in deze datamodellen vrolijk gekopieerd uit andere standaarden?

Atilla, join the club :). Dat is precies waarom wij op de FHIR-standaard werken, de eerste grootschalig geadopteerde internationale standaard in de zorgsector.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-08T17:47:00.000Z Teus Molenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.