Gelderse Vallei kiest Nexus als nieuwe epd-omgeving

Dit artikel delen:

Foto: Daan Muller

Ziekenhuis Gelderse Vallei uit Ede is in zee gegaan met Nexus Nederland als nieuwe leverancier van het elektronisch patiëntendossier (epd). In het kielzog van het huidige epd van Neozis worden nog tal van aanpalende applicaties vervangen, zoals diagnostische software, ok- en ic-systemen, radiologiesoftware en archief- en documentmanagementsysteem. Het ziekenhuis gebruikt al het ziekenhuisinformatiesysteem (zis) van Nexus.

Gelderse Vallei, dat ruim 2.600 medewerkers telt, noemt de keuze voor het epd van Nexus een belangrijke stap naar verdere digitalisering, zorginnovatie en ketensamenwerking. Door een productsuite van één leverancier te gebruiken in plaats van een waaier aan systemen, wil het ziekenhuis het zorgtraject van een patiënt efficiënter laten verlopen. 'Dit gaat verder dan alleen het ziekenhuis. Dergelijke trajecten moeten voor patiënt en zorgaanbieders één harmonisch geheel vormen in plaats van een statische opvolging van stappen', aldus het hospitaal.

De nieuwe epd-omgeving moet ook zorg-op-afstand en data-uitwisseling binnen het regionale zorgnetwerk ondersteunen. Door de open connectiviteit van het Nexus-epd is het voor het ziekenhuis mogelijk andere applicaties te koppelen of volledig te integreren, indien nodig.

Het ziekenhuis werkt al jarenlang met het Norma-epd van Neozis. Dat wordt nu vervangen door dat van Nexus. Het implementatietraject is inmiddels aangevangen en beslaat de volledige epd-suite, die gefaseerd wordt ingevoerd. Naast het patiëntendossier worden diverse andere aanpalende systemen vervangen (zie kader). Ook gaat Gelderse Vallei de Nexus Health Cloud voor digitale gegevensuitwisseling in gebruik nemen.

Zis

Het onderliggende zis wordt al door Nexis geleverd. De oorspronkelijke leverancier, McKesson Nederland met Xcare EPD, werd in 2014 door investeerder STG overgenomen en herdoopt tot Qucare. In 2015 verkocht STG Qucare aan de Duitse zorgaanbieder Nexus AG. Het zis, tegenwoordig Nexus ZIS geheten, krijgt een opknapbeurt en wordt verrijkt met meer (web)technologie.

Onlangs kocht Nexus Nederland nog twee productlijnen van de Dedalus Groep voor het elektronisch voorschrijven van medicatie en de ondersteuning van logistieke processen van apothekers. Met deze uitbreiding wil Nexus de concurrentie met marktleiders Chipsoft en Epic aangaan.

Vervanging epd-omgeving Gelderse Vallei met Nexus-software

Het ziekenhuis heeft het voornemen de volgende applicaties in de komende jaren te vervangen:

• Epd voor zowel specialist als verpleegkundige (Neozis)
• Operatiekamer-(planning)systeem, inclusief sterilisatie en PDMS (Blok- en Casusplan en Metavision)
• IC PDMS (Metavision)
• Medicatiesysteem (Centrasys EVS en TRS. Ook is er de toepassing ZAIS, maar die is van Nexus) 
• Radiologiesysteem (Agfa)
• Obstetrie (verloskundig) systeem (Mosos)
• Voedingsmanagementsysteem (At your request)
• Archief- en documentmanagementsysteem (JIM)
• Diagnostische software voor de afdelingen Longgeneeskunde, Urologie en Maag, Darm, Lever (Endobase)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-10T11:53:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.