Nictiz zet Registratie aan de bron in Amigo

Dit artikel delen:
Mobiele zorg m-health

De meeste onderdelen van het zorginformatieprogramma Registratie aan de bron worden ondergebracht in kennisplatform Amigo van Nictiz. Het programma, dat Nictiz in 2014 met acht academische ziekenhuizen opzette voor eenduidige registratie van zorginformatie, eindigt vandaag.

Het idee achter Registratie aan de bron was om de zorgverlening te verbeteren door medische gegevens die zorgaanbieders vergaren telkens op dezelfde wijze gestructureerd te registreren. Hierdoor kan de informatie beter worden gedeeld met andere zorgverleners en door hen worden hergebruikt.

Vanuit het programma ontstond de Basisgegevensset Zorg (BgZ) met daarin zorginformatiebouwstenen (zibs) die met elkaar een patiëntsamenvatting vormen. Als een patiënt naar een ander ziekenhuis verhuist, wordt ook zijn of haar basisgegevensset overgedragen.

Nictiz beschouwt de zibs als het fundament van de eenheid van taal. Er werden modellen, methodieken en handleidingen ontwikkeld om het gebruik van de BgZ en de zibs te stimuleren. Ook werkte het programma met pilots, praktijkvoorbeelden en praktische ondersteuning bij de implementatie van de gegevensset en de bouwstenen. Nictiz beheert de bestaande zibs en ondersteunt bij de ontwikkeling van nieuwe bouwstenen.

Amigo

"Eén plek waar alle kennis over de implementatie van standaarden samenkomt"

Nu het programma is afgerond, brengt Nictiz veel onderdelen onder bij Amigo. Dit kennisplatform van Nictiz is bedoeld voor de ondersteuning bij de implementatie van digitale informatie-uitwisseling in de zorg.

Uiteindelijk moet Amigo uitgroeien tot een landelijke, zorgbreed platform waarop Nictiz alle kennis en ervaring bijeenbrengt. 'Zo realiseren we één plek waar alle kennis over de implementatie van standaarden samenkomt', meldt directeur/bestuurder Leonique Niessen van Nictiz. 'De kennisproducten van Registratie aan de bron horen daar natuurlijk bij.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-15T10:34:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.