Groningse huisartsen delen patiëntdata met SEH

Dit artikel delen:

In Groningen draait een proef waarbij de spoedeisende hulp (SEH) toegang heeft tot medische patiëntgegevens zoals die beschikbaar zijn bij de huisarts van deze patiënten. Eerder werden deze gegevens alleen gedeeld met waarnemend artsen en de huisartsenpost, maar nu dus ook met artsen van spoedafdelingen in ziekenhuizen. Dit is handig in spoedsituaties op momenten dat de huisartsenpraktijk dicht is. Het ontlast ook het werk van doktersassistenten.

De proef duurt zes maanden en vloeit voort uit de goede ervaringen die huisartsen opdeden tijdens de coronapandemie. Toen hadden ze de beschikking over de meest noodzakelijke medische gegevens van vrijwel alle patiënten op de huisartsenpost. De artsen vinden het logisch dat ook andere spoedzorgaanbieders, zoals de SEH, deze gegevens ook tot hun beschikking hebben.

Het is niet evident dat huisartsen patiëntgegevens uitwisselen met spoedzorgaanbieders. De patiënt moet hiervoor toestemming geven en dat is meestal niet vastgelegd in het dossier.

Professionele samenvatting

De proef in Groningen onderzoekt wat het betekent om de 'professionele samenvatting' van het patiëntendossier van de huisarts tijdens een spoedsituatie op de SEH via een uitwisselsysteem beschikbaar te hebben. Bij de proef krijgen artsen van de spoedafdeling in het Ommelander Ziekenhuis en het Martini Ziekenhuis toegang tot bepaalde gegevens van patiënten van huisartsengroep Slochterkring.

Het gaat onder meer om informatie over huidige gezondheidsproblemen, recente contacten met de huisarts, recente metingen en uitslagen, voorgeschreven medicatie en informatie over allergieën en overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen.

Het experiment gebruikt alleen de gegevens van patiënten die van tevoren toestemming gaven om hun dossier bij een acute situatie te delen met een spoedafdeling. De patiënten van de deelnemende huisartsen en spoedafdelingen worden geïnformeerd over het experiment. Ook andere zorgprofessionals zijn op de hoogte gesteld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-08T15:36:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.