Prinses Máxima Centrum versnelt onderzoek via cloud

Dit artikel delen:
Ingang van het Prinses Máxima Centrum

Het Prinses Máxima Centrum in Utrecht wil het onderzoek naar mutaties bij kinderkanker versnellen met Google Cloud. Google’s raamwerk voor analyse kan de onderzoeksgroep van dr. Patrick Kemmeren daarbij helpen. Ook de grotere schaalbaarheid en veiligheid vormen redenen om voor de cloud te kiezen.

Het doel van het onderzoeksproject is een uitgebreid beeld te krijgen van mogelijke tumorspecifieke mutaties die hopelijk de weg vrijmaken voor een veilige bron van genoom-data voor onderzoekers wereldwijd.

Onderzoeker Kemmeren denkt via de cloud grootschalige heranalyses te kunnen uitvoeren met meer genoom-data en met een hogere snelheid. Waar een analyse op een lokaal rekencluster ongeveer zes maanden duurt, valt dat via de cloud binnen een paar weken te doen.

Samenwerking

"We kunnen medewerkers makkelijker en veiliger toegang geven tot data"

Ook stimuleert werken in de cloud de samenwerking tussen onderzoekers. Kemmeren: ‘Door veel gestandaardiseerde data beschikbaar te hebben in de cloud, kunnen we medewerkers makkelijker toegang geven tot data op een veilige, gecontroleerde manier zodat ze hun analyses kunnen uitvoeren. Omdat kanker bij kinderen zeldzaam is, is toegang tot dit soort gegevens essentieel om het onderzoek te versnellen en uiteindelijk gerichte therapieën te ontwikkelen.’

De Italiaanse serviceprovider Sparkle gaat het platform implementeren samen met het Delftse bedrijf Omnigen, Google Cloud-partner voor de sector gezondheidszorg en ‘life sciences’. Het project is toegekend aan Sparkle binnen de Europese tender van het Open Clouds for Research Environments (OCRE)-project.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-10T13:42:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.