Ict-budget ziekenhuis vooral naar software en ict’ers

ICT Benchmark Ziekenhuizen 2022 van M&I/Partners

Dit artikel delen:
Dokter doctor arts mobiel mobile zorg health

78 procent van de totale ict-kosten van ziekenhuizen gaat op aan software en ict-personeel. Personeelskrapte zorgt voor een stijging in de kosten voor ict’ers. Het erp-systeem is de top 5 van ict-uitgaven van ziekenhuizen binnengekomen.

Dat blijkt uit de ICT Benchmark Ziekenhuizen 2022 van M&I/Partners. Uit dat vergelijkende onderzoek naar de ict-uitgaven van Nederlandse ziekenhuizen blijkt dat de ict-kosten blijven stijgen. ‘De stijging van de ict-kosten als percentage van de omzet wordt door een stijging van de omzet van ziekenhuizen gedempt en blijft voor het vierde jaar op rij 5,7 procent’, concludeert M&I/Partners

De omzet van ziekenhuizen nam in 2021 met 3,6 procent toe. De oorzaak van de omzetstijging ligt in het toenemende aantal patiënten en de compensatie voor de extra kosten door corona. In de afgelopen jaren zijn de ict-kosten ten opzichte van de omzet in de ICT Benchmark Ziekenhuizen van M&I/Partners gestegen. In 2006 bedroegen de ict-kosten nog 4,2 procent van de omzet. Inmiddels is dat percentage gestegen naar 5,7 procent in boekjaar 2021.

Kosten

78 procent van de totale ict-kosten gaat naar software en personeel. Voor software ging het percentage van 43 naar 44 procent, voor personeel van 32 naar 34 procent. De onderzoekers zien een lichte daling voor hardware en infrastructuur ten opzichte van boekjaar 2020, van 25 naar 22 procent

De onderzoekers: ‘Bijna vijftig procent van de softwarekosten valt onder het ‘primair zorgproces ziekenhuizen’, met name verklaarbaar door de kosten voor het epd.’ Nieuw in kostentop-5 is het erp-systeem. Ook dit jaar is er een stijging te zien in communicatieservices met externe partijen, van plek vijf naar plek drie. ‘Met het integraal zorgakkoord verwachten we dat de kosten voor deze categorie alleen maar zal toenemen de komende jaren’, licht M&I/Partners toe.

Top 5 softwarekosten

1              Epd/zis (elektronisch patiëntdossier / ziekenhuis-informatiesysteem).
2              Office-applicaties
3              Communicatiediensten met externe partijen (Zorgdomein, Zorgmail, Secure mail).
4              Erp-systeem.
5              Radiologie en nucleaire geneeskunde (PACS I).

Bron: ICT Benchmark Ziekenhuizen 2022 M&I/Partners

Werkplekken en personeelskosten

Een andere conclusie is dat het aantal digitale werkplekken per medewerker toeneemt. Dat groeit van 1,1 naar 1,3. Door corona zijn ziekenhuizen meer gebruik gaan maken van mobiele werkplekken.

Personeelskrapte zorgt voor een stijging in de kosten voor het ict-personeel. In de verdeling van ict-kosten zien de onderzoekers een stijging van 2.750 euro naar 3.018 euro per medewerker in fte. Dit is te verklaren door een fte-stijging of de gemiddelde salarislast per fte. Daarnaast zien de onderzoekers door de personeelskrapte ook een stijging van ingehuurd ict-personeel. De kosten voor ingehuurd ict-personeel ligt voor boekjaar 2021 op bijna negen procent  van de totale ict-formatie.

Ict-Investeringen

"Gemiddeld groeide het investeringsbudget met 600.000 euro. "

Uit het onderzoek blijkt verder dat de ict-investeringen gemiddeld zijn toegenomen. Door de bank genomen steekt een ziekenhuis 1,2 procent van de totale omzet in ict-investeringen. Dat is een stijging van ongeveer twintig procent in vergelijking met boekjaar 2020 (een procent). Voor een gemiddeld ziekenhuis met een omzet van driehonderd miljoen euro is dit een toename van het investeringsbudget met 600.000 euro.

M&I/Partners brengt al ruim vijftien jaar de kosten en prestaties van ict binnen ziekenhuizen in kaart. Om het verhaal achter de cijfers te duiden, worden voor de deelnemers zogenoemde inzichtbijeenkomsten georganiseerd. Deze starten in februari 2022.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-05T11:15:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.