Kosten zorg-api's in nevelen gehuld

Dit artikel delen:
Security API beveiliging

Minister Kuipers (VWS) tast veelal in het duister over de vraag waarop de prijzen die softwareleveranciers zoals ChipSoft rekenen voor gebruik van platforms voor de uitwisseling van patiëntgegevens, zijn gebaseerd. De markt voor implementatie en gebruik van api’s is niet transparant, stelt de bewindsman. De api-bibliotheek waaraan VWS werkt, moet daar verandering inbrengen.

Kuipers stelt dit in reactie op vragen die het Tweede Kamerlid Joba van den Berg (CDA) heeft gesteld over digitalisering in de zorg. Het ergert de ziekenhuizen dat fabrikanten telkens als zo’n digitaal koppelstuk wordt gebruikt, de kassa aanslaan. Vooral op de geringe interoperabiliteit en het gebrek aan transparantie over prijzen bij ChipSoft is kritiek, zo bleek een jaar geleden uit een rapport van KPMG.

Kamerlid Van den Berg wil dat Kuipers voorkomt dat die koppelingen tot verdienmodellen worden gemaakt. Volgens haar moeten de verschillende programma’s voor patiëntgegevens makkelijk op elkaar aan te sluiten zijn, zoals dat ook bij veel andere software kan.

Verbetering

Kuipers ziet verbetering komen. Het Nationaal ICT-Instituut in de Zorg (Nictiz) werkt aan een nationale api-strategie voor de zorg. Samen met grote (internationale) leveranciers van zorginformatiesystemen is een set van api-eisen opgesteld. De minister verwacht dit jaar op basis daarvan een goed bruikbare api-bibliotheek te realiseren. Die bibliotheek moet straks helder maken welke leverancier welke api aanbiedt en tegen welke prijs. Volgens Kuipers stimuleert dit marktwerking en concurrentie. Ook de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) gaat het gebruik van api’s bevorderen, aldus de bewindsman. 

Nictiz zorgt ervoor dat zorginformatie eenduidig is vast te leggen en uit te wisselen. Dit instituut bekijkt wat de internationale standaard OpenEHR voor de Nederlandse zorgmarkt kan betekenen. Maar er zijn ook andere (internationale) standaarden voor informatiemodellen beschikbaar. Deze worden naast elkaar toegepast. Het gebruik van OpenEHR staat nog in de kinderschoenen. Verder geeft Kuipers inzicht in de kosten van de programma's die burgers toegang geven tot hun eigen medische gegevens. De thans lopende vier VIPP-regelingen kosten 210 miljoen, verdeeld over een regeling voor de huisartsen, de medisch specialisten, de verpleegkundige overdracht en de geboortezorg.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-14T10:12:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.