NWO maakt met ai oncologische zorg persoonlijker

Dit artikel delen:
Zorg artificial intellingence ai

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gaat met geavanceerde ai-modellen de zorg in oncologie-trajecten persoonlijker maken. Het zogenoemde PersOn-programma gebruikt kunstmatige intelligentie om alle beschikbare data - van zowel het type kanker als de individuele patiënt - te analyseren om de verwachte uitkomst van verschillende behandelopties te voorspellen. Met behulp van deze informatie kiezen de arts en de patiënt samen het gepersonaliseerde zorgpad dat de kans op de beste levenskwaliteit vergroot.

Info Support gaat NWO ondersteunen bij het onderzoeken en ontwikkelen van geavanceerde ai-modellen. De it-dienstverlener uit Veenendaal levert toegang tot een machine learning-platform, zodat reproduceerbare modellen zijn te trainen en te ontwikkelen. Ook helpt het bedrijf de ai-modellen beter uitlegbaar te maken. Duidelijk moet worden hoe een model bepaalde conclusies trekt. Als ai-modellen interpretatie toestaan en transparant zijn, kan de zorg meer vertrouwen op de conclusies die dergelijke algoritmes trekken. Artsen moeten bijvoorbeeld weten of het algoritme iemands volledige medische geschiedenis mee heeft genomen in de analyse. Ook moet bekend zijn waarom het model bijvoorbeeld een ingekort oncologie-traject voorstelt.

Vaak wordt nu vastgehouden aan bestaande protocollen, waar patiënten standaard alle stappen van een oncologie-traject doorlopen. Hierdoor is de behandeling voor iedereen hetzelfde. Door geavanceerde ai in te zetten, kunnen zorgprofessionals bepalen welke stappen wel en welke niet nodig zijn voor de patiënt. Dit resulteert in persoonlijkere zorg en bijvoorbeeld ingekorte trajecten. Zo wordt de zorg effectiever en efficiënter, wat zowel voor patiënt als arts aangenamer is. Daarnaast wordt de druk op de zorg verlicht.

Huidige modellen in de zorg zijn statisch, wat inhoudt dat het lastig is nieuwe technologie toe te passen. Zo is er geen integratie met het elektronisch patiëntendossier, waardoor zorginstanties geen compleet beeld hebben van de medische geschiedenis van de patiënt. Nieuwe ai-modellen lossen dit probleem op. Ze ondersteunen arts en patiënt bij het ontwikkelen van gepersonaliseerde oncologie-trajecten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij NWO

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-05-04T11:08:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.