Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Virtualisatie vraagt extra inspanningen

Aanhoudende zuinigheid breekt organisaties op

Het gaat niet goed met de it bij veel grote ondernemingen. Vervangingsinvesteringen blijven uit omdat organisaties budgetten bevriezen of inkrimpen. Onderwijl nemen de beheerkosten van verouderde infrastructuren snel toe.

  
It-afdelingen die hoog scoren op het vlak van productiviteit, benutting van de aanwezige systeembronnen, operationele efficiëntie en het oppikken en toepassen van nieuwe technologieën zijn beduidend minder tijd kwijt met brandjes blussen dan bedrijven die daarop lager scoren. Dit blijkt uit een studie van Accenture over virtualisatie.
Tot deze conclusie komt Accenture in een rapport op basis van gesprekken met cio's van driehonderd grote organisaties over de hele wereld (IT Investing for High Performance: A Global Survey of CIO's). Accenture noemt de aanhoudende neiging tot soberheid een valkuil. In plaats van kostenbeheersing leidt dat juist tot oncontroleerbare kostenstijgingen, betogen de opstellers. Vooral het beheer van de in de afgelopen jaren voor allerlei doeleinden bijgeplaatste servers dreigt ondoenlijk te raken.
Ook aanpassingen van legacysystemen aan nieuwe wetgeving zijn een geld- en tijdvreter van de eerste orde. Accenture pleit er in het rapport voor om nu stevig te investeren in virtualisatie. Dat moet de trend ombuigen en voor een simpelere, meer gestandaardiseerde en goedkopere infrastructuur gaan zorgen.

Krachttoer

Zo'n virtualisatietraject gaat overigens wel een tot twee jaar duren, aldus het rapport, want er zijn twee typen beren op de weg. Allereerst de technologische beren, bijvoorbeeld in de vorm van serverconsolidaties en datamigraties, die met de nodige zorgvuldigheid moeten plaatsvinden. Ten tweede de organisatorische beren, zoals de centralisatie van budgetten. Dat is al met al een aardige krachttoer. Ondertussen gaan de normale werkzaamheden gewoon door. Kunnen it-afdelingen zo'n parallelle herstructurering er nog wel bij hebben?
"Drukte is geen excuus", reageert Bas Telgenkamp, directeur van Accenture Technology Solutions. "Iedereen heeft het druk. Het punt is dat, als je blijft afwachten, het probleem ook blijft groeien. Op een gegeven moment staat het water aan je lippen en moet je in één klap een drastische verandering uitvoeren, met alle risico's van dien. Het is verstandiger om dat strategisch te benaderen. Virtualisatie is niet iets wat je erbij kunt doen. Het is een strategisch project dat de volle aandacht van het gehele management vereist."
De kosten van deze operatie kunnen beheersbaar blijven als de prioriteiten maar goed worden gesteld, vindt Telgenkamp. "Dan kun je stapsgewijs te werk gaan, te beginnen met consolidatie en standaardisatie van je systemen. Dat moet je niet doen met honderd externe consultants. Zet een paar van je eigen beste mensen op dit traject. Als zij deze kar een paar jaar willen trekken, heb je de grootste kans op succes."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-16T00:00:00.000Z Fred Teunissen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.