Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Martin Healey en de pijpen van Microsoft

Komisch is het dat mensen al jaren columns lezen, terwijl ze zich er eigenlijk blauw aan ergeren, schrijft Hans Bladergroen. Vaak net apen, waar de nieuwsgierigheid het vaak ook wint van gezond verstand. Voor alle duidelijkheid hoor ik daar soms ook zelf bij. Voor antipathie tegen Microsoft heb ik de columns van Martin Healey niet nodig. Dat komt vanzelf wel, door alle frustratie, blauwe schermen met nietszeggende boodschappen en de vele keuzemogelijkheden die nergens toe leiden. Van mij mag Healey nog erger! 

In de ingezonden brief 'Healey bashing' (Computable, 6 april) krijgt columnist Martin Healey de zwartepiet toegespeeld vanwege onder meer zijn 'hetze' tegen Microsoft.
Opgegroeid met mainframes kregen wij maar al te vaak te horen dat het onvriendelijke gesloten systemen waren, waaraan men met handen en voeten gebonden was en slechts met grote investeringen kon overstappen op een ander besturingssysteem. Wat dacht u van Windows? Ook kosten bij migratie; sterker nog, zonder verandering van besturingssysteem moet ieder jaar weer worden geïnvesteerd in computercapaciteit, omdat een nieuwere versie of upgrade dit vereist. Ik zie bij veel klanten iedere keer weer méér nieuwe pc's naar binnen kruien dan ik tijdens mijn lange loopbaan ooit aan mainframes heb gezien. En iedereen vindt dit kennelijk de gewoonste zaak van de wereld, en het wordt volledig geslikt.

Bitterkoekjes

Terwijl de mainframe steeds meer open wordt (z-OS, z-VM, z-VSE, Linux, TCP, MQ-Series, Java, web-brouwsers, Html, SAP, e-commerce, ...) en zelfs mogelijkheden opent om zonder enige verandering 'oude' (maar zeer stabiele) S/370 en S/390 applicaties op Intel-technologie te laten draaien (NumA-Q en UMX), stelt MS alles in het werk om alles dicht te timmeren en gebruikers naar hun pijpen te laten dansen. Eerst de ideeën van anderen afkijken, daarna met een eigen sausje overgieten en dan het recept veranderen om daarmee alle gebruikers te dwingen de (bitter)koekjes van MS te eten. Explorer wordt opgedrongen, Java wordt net iets anders gebakken, een eigen versie van MQ-Series, Winmodems en nog meer. Nee, geef mij maar een pond gemengd. De kop 'Europa blijft Microsoft achtervolgen' (in dezelfde uitgave) verwondert dus niemand, behalve het (arrogante) bedrijf zelf. Het belang van MS gaat voor dat van de gebruiker; net als bij het spoorwegconflict; valse argumentatie.
Ik koop een nieuwe computer voor Linux en 'krijg' daarmee Windows ME, inclusief Explorer. Waarvoor weet ik niet, want bij het systeem zit ook Netscape waarvan ook een versie bij Linux zit. Ik w�l helemaal geen Windows bij die computer! "Dat kan helaas niet meneer, het zit er bij". Alleen al voor ME heb ik een Pentium 600 of meer nodig, terwijl Linux met een 486 volstaat. Heb ik Linux draaien, dan werkt dit niet met het Winmodem omdat die niet aan de standaards voldoet en waarvan MS pertinent weigert de broncode vrij te geven. Alleen dat laatste al! MS kan in ieder geval niet zeggen dat ik de software heb gekopieerd, alhoewel ik dus indirect betaal voor een product dat ik niet wil, maar dat me opgedrongen wordt. Legio bedrijven 'moeten' over op Windows, niet altijd zonder gemengde gevoelens.

Verkwanselde tijd

Voor antipathie (om het maar zachtjes uit te drukken) tegen Microsoft hoef ik de columns van Martin Healey niet te lezen. Dat komt vanzelf door alle frustratie, blauwe schermen met nietszeggende boodschappen, keuzemogelijkheden die daarbij alle tot hetzelfde resultaat leiden en uren, zo niet dagen, verkwanselde tijd die dat met zich meebrengt.
Moet ik een IP-adres veranderen, dan moet eerst het systeem ge-boot alvorens het geactiveerd wordt. Ik moet er niet aan denken dat dit op het mainframe met duizenden gebruikers ook zo gaat. Dat is uit de jaren zestig, tijdens de ontwikkelingsfase - maar niet meer na dertig jaar. Tegenwoordig gaat dat dynamisch. Van mij mag Healey nog erger! Ik hou me voorlopig nog maar bij het mainframe, aangevuld en uitgebreid met Linux, waarvan er 30.000 onder VM op één mainframe kunnen.
Apropos, op een tv zit een knop en afstandsbediening. Bij ergernis aan een programma kun je het systeem uitzetten of 'zappen'. Computable heeft geen knop, maar biedt wel de mogelijkheden artikelen over te slaan. Dat kan zelfs van sommige software helaas niet altijd worden gezegd.
 

Hans Bladergroen Hoofddorp

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-20T00:00:00.000Z Hans Bladergroen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.