Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De gebruikers krijgen de GUI, de beheerder het console

Dit artikel delen:

Computable Expert

Jeroen Bijdevier
sr Technical Consultant, Salves. Expert van Computable voor het topic Beheer.

Microsoft en (ook) anderen hebben in de loop der jaren verschillende besturingssystemen uitgebracht. Deze zijn te verdelen in bijvoorbeeld coöperatieve multitasking of pre-emptive multitasking, grafisch of tekst georiënteerd. Over het algemeen was de vooruitgang een grafisch helemaal opgetuigd scherm en  pre-emptive multitasking voor zover er nog rekenkracht over was natuurlijk.

Ik vind het dan ook wel logisch dat server beheerd worden gedaan vanuit een console scherm. Je weet tenslotte wat er moet doen en in combinatie met scripts kan je gemakkelijk zaken automatiseren. Dit heeft gewerkt met Novell Netware servers en heden ten dagen worden Unix en Linux servers ook bij voorkeur op deze manier beheerd, dus waarom niet met Microsoft server 2008? Is het te nieuw om met het console te werken? Dat lijkt me niet want dat doen we al tientallen jaren of is het misschien niet fancy genoeg. In ieder geval moet je er wel tijd en energie in stoppen om het console te herontdekken. Ik vind het een goede stap om server zonder overhead van een GUI te beheren vanuit een console. Jammer dat server 2008 in combinatie met Powershell nog wel veel overhead nodig heeft. Kan dat niet anders?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Inderdaad is core server een server zonder GUI en in beginsel dus ook zonder Powershell en benodigde onderdelen zoals het .net framework. Maar met Powershell, denk aan Exchange is de server weer voorzien van veel componenten die idealiter eigenlijk niet wil hebben.

Dit is precies wat Windows 2008 Core doet: zie http://www.microsoft.com/windowsserver2008/servercore.mspxDit is Windows 2008 Server zonder GUI maar met Powershell, en .Net 3.0 ondersteuning, waarop specifieke server rollen, zoals Active Directory of DNS kunnen worden gedraaid!Sjaak Laanhttp://www.sjaaklaan.nl

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-09T15:59:00.000Z Jeroen Bijdevier
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.