Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Ontwikkelaars komen van Mars, applicatiebeheerders van Venus

Dit artikel delen:

Computable Expert

Kees Kranenburg
Offering manager, Atos. Expert van Computable voor de topics Development en Beheer.

Het IT Beheer magazine wijdde er een themanummer aan: de kloof tussen ontwikkeling en beheer. Zoiets als “mannen komen van Mars en vrouwen komen van Venus”. Is dit nog wel van deze tijd?

 

Software ontwikkeling en applicatiebeheer hebben veel gemeen. Software ontwikkeling is al lang niet meer eventjes snel een applicatie in elkaar hacken. Professionele software engineers hanteren direct vanaf het begin processen als configuratiemanagement, versiebeheer en change management. Procesmatig is er geen verschil tussen het realiseren van versie 0.1 of het uitbrengen van release 3.0.

De integratie van software ontwikkeling en applicatiebeheer wordt ook internationaal erkend getuige de op handen zijnde integratie van CMMI en IT Service CMM.

 

Applicatiebeheer is ook veel meer dan enkel alleen op de winkel passen. Applicatieportfolio’s zijn tegenwoordig complex en zo aan verandering onderhevig dat een naadloze samenwerking tussen beheer, onderhoud en grootschalige functionele wijzigingen vereist is om efficiënt en effectief te kunnen opereren.

Deze samenwerking wordt het best verkregen door een vergaande integratie van software ontwikkeling en applicatiebeheer, bij voorkeur in één organisatorische eenheid. Dus geen aparte afdelingen. Laat staan aparte planeten …

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er is wel een belangrijk verschil tussen ontwikkelaars en beheerders: Ontwikkelaars werken projectmatig en zijn dus per definitie gebaat bij veranderingen (de software moet worden opgeleverd). Beheerders werken op lange termijn, vaak in de lijn, en zijn gebaat bij zo weinig mogelijk wijzigingen (=stabiliteit). Een ander aspect is dat behalve applicatiebeheer er ook nog technisch beheer plaatsvindt. Meestal zijn dit de mensen die als laatste in een project of bij software ontwikkeling worden betrokken (als ze uberhaupt worden betrokken). Dit zijn de mensen die het meest klagen dat applicaties "over de muur" worden gegooid. Dit zijn dan ook de mensen met de meeste weerstand. Technisch- of Infrastructuur beheerders hebben vaak ook kennis van uitwijk, backup en recovery, security, bandbreedtes, enzovoort. Dit zijn zaken die vaak bij applicatieontwikkelaars minder aandacht krijgen.Ik pleit daarom ook voor om ook technisch beheerders al vroeg te betrekken bij applicatieontwikkeling. De kosten zijn laag en de baten zijn hoog, vooral op lange termijn.Sjaak Laan.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-12-21T15:19:00.000Z Kees Kranenburg
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.