Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Windows Vista volgende stap op de desktop

Dit artikel delen:

Computable Expert

Jeroen Bijdevier
IT Consultant / adviseur. Expert van Computable voor het topic Beheer.

In een Microsoft omgeving is na Windows XP, Vista een logische opvolger toch? Argumenten die ik hoor bij onze klanten om over te stappen naar Windows Vista zijn onder anderen het overslaan van een service pack, nieuwe innovatie mogelijkheden, standaardisatie en betere ondersteuning voor nieuwe hardware zoals tabled PC’s.

Vorig jaar zomer zijn we begonnen met Windows Vista te implementeren bij onze TAP klant. Op dat moment was Vista volledig onbekend bij vrijwel alle leveranciers en de reden voor het installeren van Vista beta 2 was het testen van de applicaties op Vista. Ook het uitrol tool van Microsoft BDD (Microsoft Solution Accelerator for Business Desktop Deployment) was duidelijk nog niet klaar. Ik heb toen mijn toevlucht gezocht in WDS (Windows Deployment Services) de opvolger van RIS. Met deze uitrol zijn alle applicaties gecontroleerd en eigenlijk vielen de problemen wel mee. Wel hebben we besloten om de oude 32bit’s help weer in Vista terug te zetten. Microsoft had deze in beta 2 verwijderd omdat deze uit Windows 3.1 kwam en zins dien niet meer verbeterd was omtrent beveiliging. Het is natuurlijk een oplossing.

Na het controleren van de LOB applicaties is BDD verder doorontwikkeld en hebben we onze uitrol verbeterd en vooral de hoeveelheid schermen die bij de uitrol van BDD moeten worden ingevuld gereduceerd tot 1. Dit kon pas met de RTM versie van BDD. Ook de grouppolicies, de zogenaamde ADMX policies, zijn ontwikkeld en dit was behoorlijk wat werk. 

In eerste instantie hebben we de uitrol gedaan met MAK licentie (Multiple Activation Key) dit is later vervangen door een KMS machine(Key Management Service). Het contract met Microsoft bepaald welke licentie gebruikt kan worden waarbij KMS in principe het beste aansluit bij (grote) bedrijven.

Bij de implementatie van Windows Vista moeten er verschillende keuzes worden gemaakt. Sommige keuzes hangen af van de Microsoft licentie (KMS of MAK). Ook welk uitrol mechanisme (BDD, WDS, SCCM of iets heel anders)? Dan heb ik het nog niet eens over User Account Control. Mogelijk dat Apple zijn besturingssysteem begin volgend jaar aanpast voor OEM gebruik op niet specifieke Apple computers. Hoe ziet de wereld er dan uit?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-10-24T09:39:00.000Z Jeroen Bijdevier
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.