Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Werkplek wás plek

Dit artikel delen:
Werkplek

Deze werkplek is lang niet de ergste die je moet beheren.

De werkplek is (er) niet meer. Je moet ‘m nog wel beheren. Succes ermee! Dat is de boodschap die veel ict’ers vanuit het management, en de organisatie, krijgen. Het is een cliché, maar erg waar: werk is niet langer tijdgebonden, en daarmee dus ook niet plaatsgebonden. En vice versa. Werknemers willen, nee moeten, mobiel zijn. Of dat nou flexwerken of telewerken is. En het moet natuurlijk ook wel veilig zijn. Beheer dat maar eens.

In het geval van flexwerken valt het nog een beetje te overzien; de pc staat in je eigen ict-omgeving en is onderdeel van je pc-park. Dus beheer en beveiliging loopt via het bedrijfsnetwerk, wat je ook zelf in handen hebt. Je beheert de flexwerkplek met en via infrastructuur die je ook zelf beheert. Dan nog blijft het complex, maar niet zo erg als bij telewerken.

Want telewerken kon je een paar jaar terug nog enigszins in de hand houden door een paar werknemers van laptops te voorzien. Mobiele computers die je dan beheerde zodra ze weer aangesloten waren op het bedrijfsnetwerk. Van die aanpak ben je echter weer genezen door agressieve wormen als Sasser en Blaster, niet-werkende applicaties vanwege achterlopende patch-levels, en andere beheernachtmerries. Dus ben je aan beheer op afstand begonnen, waarvoor er legio oplossingen zijn. Elk ook lekker complex.

'Gewoon even'

Tegenwoordig wil iedereen laptops, maar de grens is weer verschoven: de echt slim telewerkende mensen willen vanaf overal, elke computer kunnen werken. Ze willen gewoon even toegang tot de bedrijfsapplicaties en -data. Gewoon. Even. Right. Vanaf god weet wat voor pc. Zie dat maar eens te beheren.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Sommige elementen van beheer zijn basaal geworden. Enerzijds komt de lat hoger te liggen, maar anderzijds is er daardoor meer voorhanden voor het ‘lagere' werk. De automatisering wordt zelf ook geautomatiseerd. Dus zijn er meer pakketten voor werkplekbeheer, zijn er meer voorzieningen ingebouwd in zowel de besturingssystemen als de pc-hardware, én kun je het ook de deur uit doen. Gewoon even beheren, of gewoon even aan een ander overlaten. Gewoon. Even. Mja, best wel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-27T16:21:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.