Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

MSF overbodig door lancering MOF 4.0

Dit artikel delen:

Expert

Melle Lelieveld
Manager, WINVISION BV. Expert van voor het topic .

Medio mei dit jaar is op de Management Summit in Las Vegas het Microsoft Operations Framework 4.0 vrijgegeven. Met de introductie van de nieuwe versie van dit operationele framework is een nieuwe weg ingeslagen door Microsoft. Voorheen was de integratie met Microsoft Solution Framework vrij beperkt, ze stonden vooral naast elkaar. In MOF 4.0 zijn de MSF-fasen opgenomen in het framework, waarbij dus de vraag gesteld mag worden of dit MSF niet overbodig maakt.

Het Microsoft Solutions Framework is een set met best practices voor solution development gebaseerd op de ervaringen van partners en Microsoft. Het Microsoft Operations Framework is eveneens een set met best practices, echter voor managed services van informatiesystemen of -omgevingen. MSF en MOF beschrijven samen best practices om succesvol te zijn in de vier activiteiten planning, bouw, implementatie en operatie.
Deze samenwerking beperkte zich lang tot het omschrijven welke deliverables als input nodig zijn voor beide frameworks en wanneer welk framework ingezet kan worden. Microsoft heeft het initiatief genomen om MOF versie 4.0 te gaan ontwikkelen en daarin de fusie tussen MSF en MOF in te zetten.

Beperkte integratie

MOF geeft organisaties de mogelijkheid om ict in lijn te brengen met de doelstellingen van de organisatie door ict als een service aan te bieden en betere samenwerking tussen de activiteiten van de ict-lifecycle van Microsoft. MOF 3.0 houdt zich bezig met de operationele aspecten van oplossingen waarbij de centrale vraag is hoe MSF en MOF met kunnen integreren en elkaar kunnen aanvullen.
De consequentie van de huidige situatie, twee gescheiden sets voor solution development en managed services, is dat tijdens de beheerfase (operationele fase) de kloof tussen de veranderende behoefte en de functionaliteit de een informatiesysteem biedt snel uiteen gaat lopen. Dit resulteert in een korte lifecycle van een informatiesysteem. Indirect leidt dit tot hoge investeringskosten door de noodzaak om een informatiesysteem snel te vervangen. In de praktijk is het zo dat organisaties langer gaan wachten met opnieuw investeren in een informatiesysteem wat leidt tot de inefficiëntie inzet van ict-toepassingen.
Samenvattend: Er zijn twee concrete gevolgen van de beperkte integratie van MSF en MOF die uiteindelijk leiden tot inefficiënte en -effectieve inzet van ict ter ondersteuning voor bedrijfprocessen:

• Managed services volgens MOF 3.0 heeft de focus op reactief beheer, waardoor relatief snel ontstaat de kloof tussen de gewenste en geboden functionaliteit.
• Door kritisch te kijken naar de investeringen die gevraagd worden voor solution development zal een organisatie in de praktijk zo lang mogelijk wachten om een nieuw project op te starten.

Extra uitdaging door snel veranderende organisatie

Door de steeds sneller veranderende organisatie is er een extra uitdaging bijgekomen bij het doorlopen van een project. Wanneer projecten mislukken heeft dit zelden een technische achtergrond maar eerder te maken met communicatie, strategische beslissingen en de veranderende organisatie. Zeker de laatste jaren is te zien dat gedurende het uitvoeren van een project de scope wijzigt en dit resulteert in langere doorlooptijd en/of budgettaire problemen. Ondanks de korte iteraties binnen MSF is de steeds sneller veranderende optimale ondersteuning van een organisatie een probleem. Dit omdat de scope toch lang van te voren wordt vastgesteld en er rekening gehouden wordt met een bepaalde investering.
Deze extra uitdaging heeft een groot aantal gevolgen waaronder de noodzaak om de focus tijdens de beheerfase te verleggen naar het continu verbeteren van een informatie systeem. In andere woorden: De steeds sneller veranderende behoefte wat een informatiesysteem moet bieden zorgt ervoor dat er geen plaats is voor een project met een vastgestelde scope met daarna de omslag naar reactief beheer.

MOF 4.0 is fusie tussen solution development en managed services

In MOF 4.0 wordt het doorlopen van iteraties met een beperkte scope gezien als onderdeel van managed service-diensten. Hierdoor is het niet langer 'verboden' om verbeteringen door te voeren zonder een volledig projectteam op te moeten bouwen.
De fusie tussen SMF en MOF is in het proces gerealiseerd door in de deliver-fase de SMF-fasen als service management-functies op te nemen. De terminologie die gebruikt wordt is dan ook direct overgenomen uit het Microsoft Solutions Framework (MSF): envisioning, project planning, build, stabilize en deploy. Het grootste voordeel zit in het feit dat in MOF 4.0 het beheerteam onderdeel is van de uitvoering, waardoor direct de overdracht van kennis en het ontwikkelen van de deliverables de juiste aandacht krijgen. Het is opvallend dat MSF nu volledig geïntegreerd is in MOF 4.0, waarbij het de vraag is of MSF als apart framework naast MOF gebruikt gaat worden. Immers worden alle oplossingen uiteindelijk in beheer genomen.
Een ander aspect is dat Microsoft de MOF definities en processen gaat gebruiken in de System Center-tooling en de Solution Accelerator-tools. De Solution Accelerator-tools hebben als doel om als hulpmiddel te dienen bij het uitvoeren van projecten of changes. Deze tools zijn in alle vier de fasen (plan, deliver, operate en manage) beschikbaar en gebruiken de MOF-best practices. Zeker ook de integratie met tools om uiteindelijk changes te kunnen doorvoeren die voldoen aan de wensen van de klant zijn een grote stap in de fusie.

Highlights MOF 4.0

De laatste update van MOF is reeds vijf jaar geleden. In de praktijk houdt de vrijgave van MOF 4.0 in dat er een basis is vrijgegeven die verder vorm gegeven zal gaan worden door een community. Vanaf augustus 2008 wordt het mogelijk om templates/uitwerkingen van MOF, dus de best practices, op de communitysite te delen.

Hier in het kort de highlights van MOF 4.0:
• Vier fasen met daarbij een manage-fase met nieuwe definitie van de service management-functies (MSF). Grote verandering is de integratie van MSF-best practices.
• Integratie MOF proces in System Center-producten (SC Operations Manager 2007, SC Configuration Manager 2007 en in de toekomst SC Service Manager).
• Microsoft gaat diverse Accelerator-tools aanbieden rondom MOF voor diverse producten. Deze tools zijn beschikbaar voor de diverse fasen in MOF 4.0 voor diverse solutions.
• MOF zal een dynamische set van best practices zijn die verder zal worden vormgegeven door een community.
• Naast de community is de opzet van de content. De korte 25 pagina SMF-documenten geven binnen twintig minuten een beeld over het toepassen van de functie.

Een goed voorbeeld van de verbeterde integratie tussen MSF en MOF is de introductie van management-reviews. De MR's zorgen er voor dat de business doelen worden gehaald en binnen de verwachting worden gerealiseerd. Iedere MR heeft zijn eigen locatie in de ict-lifecycle. Een belangrijke MR is de release readiness review. Deze speelt een sleutelrol tussen operatie en de bouw.

Release readiness review

Bij een overdracht tussen MSF en MOF geeft een release readiness review het signaal dat de oplossing klaar is om geïmplementeerd te worden.
De release readiness review komt direct na de oplevering van de opleverfase, tussen de stabilisatiefase en de implementatie. Dit vertegenwoordigt een evaluatie van de opgeleverde deliverables die zijn gemaakt door het SMF-team. Het uiteindelijke doel van deze review is het vastleggen en goedkeuren dat de oplossing voldoet aan de service level-verwachtingen. Op basis hiervan wordt een go/no-go beslissing gemaakt of de release wordt overgenomen naar de operatie. Go/no-go indicatoren spelen een belangrijke rol in dit proces en zijn gezamenlijk in een vroeg stadium van een project vastgesteld. Het is essentieel dat tussen de beheer en bouw officiële goedkeuring komt, zodat duidelijk is dat het MSF-team volledige discharge heeft en de oplossing naar het beheer team wordt gezet.
Door het opnemen van Microsoft Solution Framework onderdelen binnen de nieuwe versie van Microsoft Operations Framework is de integratie dermate verbeterd. MOF 4.0 bevat alle aspecten van solution development en maakt daarnaast de overgang naar beheer een stuk eenvoudiger.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-27T10:23:00.000Z Melle Lelieveld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.