Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Beheerders zijn stakeholders voor technische architectuur

Dit artikel delen:

Computable Expert

Sjaak Laan
Principal IT Architect, CGI. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing, Infrastructuur en Datacenters.

Bij een recente opdracht kwam ik in een discussie met een collega op de vraag wie nu eigenlijk de belangrijkste stakeholders waren van een technische architectuur. We kwamen erop uit dat er eigenlijk slechts één stakeholder is: de systeembeheerder(s).

In de discussie kwamen diverse stakeholders aan bod, zoals de eindgebruikers en het management. Aangezien het echter om een technische architectuur ging, en niet om de functionele architectuur, bleek dat eindgebruikers en management eigenlijk niet geïnteresseerd zouden zijn in de architectuur van het systeem. Als zij iets wilden van het systeem, als ze klachten hadden over de performance, beschikbaarheid of een andere non-functional requirement, dan zouden ze te rade gaan bij hun systeembeheerders.

De systeembeheerders zouden de wensen van de gebruikers vertalen naar technische oplossingen en als het goed is bij de technisch architecten uitkomen.

Ook bijvoorbeeld securityeisen die aan het systeem worden gesteld zouden aan systeembeheerders worden opgelegd. Zij zouden immers moeten zorgen dat het systeem veilig is ingericht. De beveiligingseisen zouden dan ook via systeembeheer bij de architecten (moeten) binnenkomen. Indien er extra eisen aan de beveiliging gesteld zouden worden, of indien het systeem bijvoorbeeld extra verbindingen naar andere partijen moest gaan ondersteunen, dan zouden deze eisen via de business of de eindgebruikers bij systeembeheer binnenkomen. Op hun beurt zouden de beheerders dan bij de architecten uitkomen voor de inrichting van een oplossing.

Als de architectuur van het systeem bij het ontwerp goed is opgezet dan zijn de toekomstige wensen van systeembeheer makkelijker te realiseren dan zonder een goede architectuur. Als het systeem bijvoorbeeld schaalbaar is opgezet, dan zijn toekomstige hogere performance-eisen eenvoudiger te implementeren. Als het systeem redundant is opgezet, dan zijn toenemende eisen op het gebied van beschikbaarheid makkelijker in te willigen.

Kortom: zowel bij de opzet van het systeem als bij de exploitatie is systeembeheer gebaat bij een goede architectuur van een systeem. Ze zijn daardoor dus de grootste stakeholder voor architectuur geworden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ehm, is dit nieuw? Applicatiebeheer (of systeembeheer, hoe je het ook wilt noemen) is altijd al stakeholder geweest van de technische infrastructuur. Ik snap dit artikel niet helemaal...

Het zou mooi zijn als systemen in de toekomst worden ontworpen waarbij de mens (weer) centraal staat.

Mensen gaan er uiteindelijk mee werken, dus kan het maar beter "naar de mens toe" ontworpen worden. i.p.v. de toekomstige gebruikers zich weer moeten aanpassen aan een nieuw systeem.

Dit geld voor alle mensen - stakeholder of niet ;-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-15T18:57:00.000Z Sjaak Laan
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.