Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

ICT onontbeerlijk in moderne Supply Chain

Dit artikel delen:

Zaken als goederenstromen, voorraadbeheer, leveringen et cetera. krijgen te maken met geautomatiseerde datacollectie en snelle beslissingen op managementniveau, met een belangrijke taak voor ict. Technologie heeft gezorgd voor fundamentele veranderingen in de manier waarop ondernemingen hun bedrijfsvoering beheren. Met de komst van geavanceerde oplossingen, zoals warehouse-management, erp-systemen, geavanceerde datacollectie en draadloze networking tools, halen bedrijven meer uit hun dagelijkse operaties, meent Gustaf Tanate.

In veel gevallen hebben ondernemingen applicaties gebouwd voor afdelingen of juist voor bepaalde processen (bijvoorbeeld warehouse management systemen om het magazijn te beheren). Deze oplossingen bieden significante verbeteringen voor de specifieke onderdelen waarvoor ze zijn gemaakt maar doen niets als het gaat om de volledige supply chain. Het is een zeldzaamheid dat ondernemingen dat niveau van automatisering bereikt hebben of, in sommige gevallen, de waarde ervan inzien.

Bedrijfsvoering verbeteren

De snel veranderende markten stellen hogere eisen aan fabrikanten die sneller moeten reageren en flexibeler zijn om aan de wensen van de klant tegemoet te komen, en dat zorgt voor meer druk op het beheer van supply chains. Het is niet ongebruikelijk dat bedrijven twintig procent productiviteitsstijging realiseren op gebieden die ze hebben geautomatiseerd. Stel je voor dat diezelfde verbeteringen gerealiseerd kunnen worden op ieder gebied. Of de dramatische verbetering van productieflexibiliteit door totale transparantie van de upstream supply chain en de downstream supply chain. Dat is wat ict kan betekenen voor een productiebedrijf. Bedrijfsvoering kan drastisch verbeteren door real-time informatie te verschaffen over alle onderling samenhangende onderdelen van de supply chain.

Realtime is het toverwoord voor gegevens die verwerkt worden vanuit verkoop, inkoop, human resource, finance, enzovoort. Het management kan met een druk op de knop de actuele status van de goederen en geldstromen bekijken om te beoordelen of er gewerkt en verdiend wordt en stuurt zonodig bij.

‘Agile' productie

Fabrikanten worden geconfronteerd met een snel veranderende en soms grillige markt waarin de productvraag dagelijks verandert. Bedrijven hebben ‘agile' productieprocessen om bij te blijven bij de marktdynamiek, wat hen in staat stelt om de productkeuze te veranderen in een oogwenk. Hoe divers deze ondernemingen ook zijn, zij hebben allemaal te maken met ontwikkelingen in supply chain zoals hieronder geschetst.

Snelle productontwikkeling
Productontwikkeling cycli's zijn korter dan ooit, waardoor fabrikanten vaak onderdelen van de fabricage moeten uitbesteden en soms zelfs het ontwerp. Deze veeleisende fabricage vraagt om meer samenwerking tussen fabrikanten en leveranciers waardoor een beter supply chain management nodig is. Door de realtime informatie-uitwisseling te automatiseren via data die verzameld zijn met draadloze handheldscanners en computers kunnen ondernemingen goed geïnformeerd worden en snelle productbeslissingen maken.

Reduceren van kosten in de supply chain
Fouten in orders en verzendingen kosten miljarden per jaar. Door bestelprocessen en het tracken van verzendingen te automatiseren in realtime door de hele supply chain kunnen bedrijven kosten reduceren en ook kostbare fouten vermijden.

Infrastructurele investeringen benutten
Volgens de Gartner Group investeren producenten in erp-gestuurde fabricageapplicaties maar laten ze na om accurate realtime informatie uit het proces te genereren waardoor de ROI vijftig procent lager is op deze investeringen. Aanvullende informatie via informatietechnologie maximaliseert de waarde van bestaande ict-investeringen wanneer bedrijven nieuwe functionaliteiten toevoegen.

Radio Frequency Identification (rfid)
Wat als de informatie die een barcode kan bevatten niet volstaat of de arbeid die ermee gemoeid is de productiviteit afremt? Rfid is het voor de hand liggende antwoord. De rfid-tag bevat meer data dan barcode symbologie en kan duizenden keren worden gelezen en geschreven, als een soort draagbare database. In tegenstelling tot barcodes hoeven rfid-tags niet in het zicht te zijn om te kunnen worden gelezen, dus ze kunnen snel en gemakkelijk gelezen worden zonder de extra tijd en arbeid om ze op de juiste plaats te zetten.

In een typische magazijnomgeving kan bijvoorbeeld een medewerker verantwoordelijk zijn voor het oppakken van producten van een trailer en deze in een doorgangslocatie plaatsen. Een tweede medewerker brengt het product naar de voorraadlocatie en een derde brengt het naar een uitgaande trailer. Met rfid-tags op de dozen en/of pallets kan een rfid-reader met antennebereik bij de deur iedere tag lezen wanneer de doos door de deur gaat. Daarmee wordt tijd bespaard en de kans op fouten verminderd. Met een zogenaamde ‘cross dock' applicatie worden rfid-tags gelezen en het systeem stuurt de heftruckchauffeur via een boordcomputer naar de plaats waar de goederen naar toe moeten, waarmee weer extra handelingen worden vermeden.

Scanning technologie
Scanningtechnologie is drastisch veranderd. Laserscanners, de werkpaarden onder de scanapplicaties, zijn voorbijgestreefd door nieuwe imaging scanners - lineaire imagers, active pixel cmossensoren (APS), 2D imagers - die krachtiger en betrouwbaarder zijn. Scanners kunnen nu worden geïntegreerd in een grotere variëteit van apparaten. De nieuwe solid state imagers zijn goedkoper dan vergelijkbare laserscanners en zijn betrouwbaarder omdat ze geen bewegende delen bevatten zoals laser. Scantechnologie wordt steeds beter met een veelheid van vormen - van handheld en vaste scanners tot scanners die zijn ingebouwd in handheld draadloze computers.

Draadloze handhelds/ netwerken
Meer en meer worden industriële medewerkers mobiele werkers en door ze te binden aan bekabelde apparaten wordt hun productiviteit minder en de data vertraagd. Draadloze technologie is niet alleen het hart van ieder real-time systeem, maar het voegt ook flexibiliteit toe aan productielijnen en elimineert de beperkingen van bekabelde systemen. Draadloze handhelds en computers sturen een regelmatige stroom informatie naar hostsystemen die direct kan worden gedeeld met leveranciers en klanten, waardoor de snelheid van de goederenstroom verbeterd en fouten verminderen. Ze kunnen ook de medewerkers aansturen op de werkvloer en zo handlingfouten verminderen.

Logistiek
Het vervoeren van goederen is vaak een zwart gat in supply chain data. Draadloze apparaten die draaien op draadloze wide area networks (wan's), in combinatie met krachtige logistieke applicaties houden de informatiestroom levend. Het geeft ondernemingen de flexibiliteit om in het proces aanpassingen te doen en goederen naar andere locaties te sturen als dat nodig is.

Draadloos en smart printing
Het afdrukken van barcodes en labels is een gebied dat vaak wordt vergeten wanneer ict wordt gepland, maar de juiste printers kunnen tijd en geld besparen en ook de efficiency verbeteren. Draadloos printen is de logische stap in de uitbreiding van de voordelen van draadloze netwerken. Het verbetert niet alleen de mobiliteit van medewerkers en vergoot de productiviteit, maar het verbetert de flexibiliteit van fabrieken zo dat ze snel aan nieuwe eisen kunnen voldoen en kansen kunnen benutten in een competitieve omgeving. Bedrijven kunnen veel tijd en geld besparen door printers te gebruiken waar ze nodig zijn - niet waar de kabel ophoudt, om efficiency te completeren zonder nieuwe bekabeling te hoeven bekostigen. Smart printers zijn in staat om te functioneren zonder computer, waardoor de printer een soort ‘smart client' wordt die in staat is om programma's van de gebruiker uit te voeren. Zij kunnen met hun capaciteit om te communiceren met andere apparatuur zoals scanners en andere printers computerapparatuur en middleware vervangen. Ze kunnen ook worden ingezet als programmable logic controller (plc) die productielijnapparatuur en processen aanstuurt.

Gegevenssilo's passé
In de meeste industriële omgevingen maken flexibele processen het mogelijk om tegemoet te komen aan snel veranderende marktvraag. De vraag naar real-time data neemt echter toe om iedereen - leveranciers, producenten, distributeurs en klanten - meer toegang te bieden tot accurate, bruikbare gegevens in een oogwenk. Met deze ontwikkeling wordt afstand genomen van ‘gegevenssilo's', naar een eigentijdse supply chain automatisering.

Gustaf Tanate, country manager Intermec Technologies Benelux

Supply Chain Checklist

Net als iedere verandering, moet ook de implementatie van supply chain worden gepland. Deze checklist behandelt de zaken die in overweging moeten worden genomen.
* Voer een supply chain audit uit
Voor de start moet worden gedocumenteerd wat de situatie nu is. Welke processen zijn nu geautomatiseerd, kunnen ze worden verbeterd? Welke handmatige processen zijn in gebruik? Zijn er vertragende processen? Kijk naar onderlinge samenhang tussen processen in de supply chain.
* Ontwikkel een plan
De ontwikkeling van een geschreven plan helpt om de valkuilen te vermijden die aanwezig zijn bij de implementatie van nieuwe technologieën en bedrijfsprocessen
* Stel prioriteiten voor de gebieden die implementatie behoeven
Waar wordt de meeste winst bereikt? Welke gebieden zullen snel het succes aantonen?
* Definieer de processen, veranderingen en verbeteringen
Het automatiseren van de supply chain betreft het veranderen van bedrijfsprocessen naast de implementatie van technologie.
* Kijk naar onderlinge verbanden - intern en extern - die van invloed kunnen zijn op het project
Een schakel in de keten missen kan het project vertragen maar ook schade toebrengen aan de bedrijfsvoering nu.
* Onderzoek de beste opties voor hardware- en softwareoplossingen en aanbieders
Zorg ervoor dat aanbieders en hun partners een bewezen track record hebben in jouw bedrijfstak. Controleer de track record voor ondersteuning. Wees er zeker van dat de oplossingen gebaseerd zijn op open standaarden, niet op eigen systemen.
* Betrek iedereen die te maken krijgt met de gevolgen van de automatisering - werknemers, leveranciers en klanten
Zorg ervoor dat zij begrijpen wat de veranderingen zullen zijn, wat de resultaten zullen zijn en waarom het belangrijk is. Training moet deel uitmaken van het plan, intern en extern. Ga er niet van uit dat een ander dat zal doen.
* Bouw in stappen
Implementaties gaan zelden honderd procent volgens plan. Bouw het systeem binnen de tijd en houdt rekening met onvoorziene posten in het budget. Hou rekening met groei. Implementeer een systeem dat tegemoet komt aan de wensen nu en dat kan groeien wanneer het bedrijf verandert en groeit.
* Definieer de ROI
Begin aan het project met de wetenschap hoe het succes zal worden gemeten en hoe het gegevens zal verzamelen en rapporteren.
* Rol de ict methodisch uit
Het is gemakkelijk om op een zijspoor te raken wanneer grote en complexe systemen worden uitgerold. Hou vast aan het plan en de tijdslijn.
* Meet de resultaten
Voor iedere uitrol geldt: meten, meten, meten. Het meten van het succes van het project helpt toekomstige implementaties te stroomlijnen en het helpt om het project te verantwoorden aan het hogere management. ROI-meting is een cruciaal onderdeel van iedere implementatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Realtime is inderdaad het middel voor SCM. Nu is het antwoord van ICT'ers nog te vaak interfacing. Redundantie van gegevens is wel erg 1990 collega's! Moet natuurlijk wel eea gebeuren voordat realtime in een systeem van een sectorpartij informeren naar de status van component mogelijk is.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-18T09:36:00.000Z Gustaf Tanate
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.