Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Windows 7: de Vista Ferrari

Dit artikel delen:

Computable Expert

Jeroen Bijdevier
IT Consultant / adviseur. Expert van Computable voor het topic Beheer.

Eind 2006 hebben we, in een Technology Adoption Program, Windows Vista uitgerold bij een van onze klanten en dat ging niet zondermeer. Windows Vista is op bepaalde vlakken wezenlijk anders dan zijn voorganger Windows XP. Bijvoorbeeld Microsoft Internet Explorer werkte op dat moment niet met alle websites en de oude Windows 32 bits-help was ook niet aanwezig. Na het wegwerken van de nodige issues is Windows Vista breed uitgerold binnen de organisatie. Daarna is het stil geworden rondom Windows Vista. Het lijkt er op dat Microsoft zelf niet eens weet wat te doen met Windows Vista.

Heeft Windows 7 genoeg potentie om de slechte naam van Windows Vista weg te werken? Zelf werk ik enige tijd met de 64 bits-versie van Windows 7 en ben heel tevreden. Applicatiecompatibiliteit is beter en er zijn meer drivers beschikbaar, maar vooral de snelheid spreekt me aan. Toch blijft de vraag waarom Windows 7 nog zo groot moet zijn.

In de beta van Windows Vista (Longhorn-client) was beloofd dat er een functie zou komen voor gamers die alle niet essentiele processen uit of in ieder geval op een dermate lage prioriteit zet dat het hoofdproces de voorrang krijgt. Dat wil ik altijd.

Er zijn sportauto's op de markt die duurder zijn dan volledige versies. Deze zijn lichter gemaakt en dus zijn er zaken uit verwijderd zodat ze sneller zijn. Wordt de N-versies van Windows de Nitro-snelle versie van Windows 7?

Expert Windows 7?

Ben je ook helemaal thuis in Windows 7 of een willekeurig ander besturingssysteem? Meld je dan nu als expert voor het Topic Besturingssystemen aan! Stuur een e-mail met contactgegevens en een korte motivatie waaruit de expertise blijkt naar besturingssystemen@computable.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Beste Jeroen,
Waar ik nieuwsgierig naar ben, is of er in het traject ook overwogen is om een niet-Internet Explorer browser te gaan gebruiken (Firefox als meest-waarschijnlijk alternatief) en als dat zo was, wat de reden was om dit uiteindelijk niet te doen.

Beste Jeroen,
Ik ben eveneens nieuwsgierig naar de redenatie om Windows Vista uit te rollen. Vista stond ten tijde van release ook al bekend als "trager dan zijn voorganger".. en in dat opzicht, waarom niet gewoon bij XP gebleven totdat er een OS is die fundamenteel sneller en beter is?

De primaire rede voor de uitrol van Windows Vista was security en standaardisatie van de werkplek. Men ging van Windows XP SP1 rechtstreeks over naar Windows Vista wat een lockdown environment (UAC) en een gestandaardiseerde omgeving opleverde (uitgebreide policies). Snelheid was geen issue.

De gestripte Windows Vista heeft inderdaad veel minder overhead. Een snelle machine voor XP is ook goed genoeg voor gewone 32 bits evaluatieversie van Windows 7.

Helaas voor de gebruiker is de interface nog steeds onhandig. Vraag me af of de veel handigere classic interface nog terugkomt. Niet alleen de machine moet sneller werken, ik wil het zelf ook.

En Jeroen, je hebt gelijk; de code moet ook verder gestript worden.

Een kleine opmerking over het volgende uit het topic: "Applicatiecompatibiliteit is beter en er zijn meer drivers beschikbaar" dit wordt vergeleken met Windows XP > Windows Vista. Een beetje onzinnige opmerking lijkt mij.

Aangezien de drivers van Vista gebruikt kunnen worden voor Windows 7 en applicaties die op Vista draaien ook gewoon goed op Windows 7, omdat Windows 7 gewoon voortborduurd op Vista.

Dat bij de release van Vista de driver ondersteuning zo slecht was is niet hoofdzakelijk de schuld van Microsoft, Microsoft heeft vroeg genoeg gewaarschuwd dat zij het drivermodel zouden gaan omgooien en is ook optijd met informatie hierover naar buiten getreden.

Dat 3th party fabrikanten hier veelal slecht op in zijn gesprongen daar kan Micorsoft weinig aan doen. Er zijn namelijk ook bedrijven die het wel goed voor elkaar hadden.

@Jacob, Ook in Windows Vista heb je de optie de klassieke Windows weergave te kiezen.

Ik beb gister de 32 bit versie op een heel oude laptop(goed voor de schroot) geinstaleerd.Het werkt zeer snel en simpel en kan nu 13 maanden wachten met het aanschaffen van een nieuwe.

Ik werk nu met Vista 64-Bits (voorheen met XP 32-bits) en ik vind dit al een gigantische vooruitgang. Ik heb geprobeerd om de RC van Windows 7 over Vista 64-Bits te zetten maar dis mislukte, de rollback was wel perfect. Ik heb tot nu toe geen klachten over Vista 64-Bits. Het enige wat ik kan zeggen is dat er nog niet voldoende 64-bits programma's gemaakt Worden. Mja dat geld ook voor Windows 7. Volgens mij is Windows 7 dus idd een opgevoerde Vista versie.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-06T20:41:00.000Z Jeroen Bijdevier
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.