Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Legacy is voor watjes

Computable Expert

Mark Smalley
The IT Paradigmologist, Smalley.IT. Expert van Computable voor de topics Beheer en ICT-branche.

Wie 'legacy' zegt, zegt dat hij of zij alleen in staat is om perfecte applicaties te onderhouden, maar een professionele applicatiebeheerder weet daar wel raad mee.

We hebben het steeds over legacy, maar wat is dat eigenlijk? De eerste associatie is waarschijnlijk programmatuur die op oude technologie is gebaseerd. Met een hoog spaghettigehalte. Zonder goede documentatie. Vooral dat het problematisch is in onderhoud. Maar wat als de ene programmeur niet met een applicatie om kan gaan en de andere wel? Is die applicatie dan wel of geen legacy?

Gedurende de ontwerpfase van een applicatie zul je het niet over legacy hebben, want het wordt natuurlijk de mooiste applicatie op aarde. Tijdens de ontwikkeling is alles nog steeds rooskleurig, maar nadat de applicatie in productie is, beginnen de twijfels. De applicatie blijkt toch niet zo robuust en onderhoudbaar te zijn. En dan gaat het er hier om of je mentaal afhaakt en weer op zoek naar ‘iets leuks' gaat of dat je het vermogen hebt om met de imperfecties om te gaan.

Bij dit gedrag speelt je DNA een rol. Pure ontwikkelaars hebben een genetische afwijking in die zin dat zij vooral een mooi product snel willen neerzetten en dan wegsprinten voor de onvermijdelijke zondvloed. Maar applicatiebeheerders zijn marathonlopers, daar kunnen ze niets aan doen. Het is gewoon zo: je wordt ermee geboren.

Daarnaast heeft het te maken met je vermogen om niet boos of verdrietig te worden over dingen die je niet kunt veranderen. Het is aan jou als professional om te accepteren wat je niet kunt veranderen en te focussen op wat wel kan.

Net zoals alles in de natuur uiteindelijk in een staat van ontbinding belandt, worden applicaties onweerstaanbaar aangetrokken door spaghetti. Dit noem ik applicatie-entropie. Maar dat wil niet zeggen dat je elke oude applicatie moet vervangen door een nieuw systeem. Vaak zijn greenfield-projecten duurder en risicovoller dan investeringen in bestaande systemen. Met deze duurzame insteek is het dan geen legacy maar ‘heritage'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik heb een sterk voorbeeld.

Na 15 jaar ben ik opnieuw in de ICT aan het werk.
Voor een simpel probleem was geen enkele simpele applicatie te vinden die deed wat ik wilde.

Ik heb een model van 18 jaar geleden genomen en het opnieuw met een beetje modernere componenten gebouwd tot volle tevredenheid van de klanten.

Veel is er niet veranderd en dat is eigenlijk triest.

@Jan:
Onder alle grafisch, processor geweld en GUI-technologie
Is er idd niet veel veranderd, zoals ik het zie.

De klok aan de muur geeft nog steeds aan "De Tijd"
En 1 bit blijft 1 bit, een byte blijft een byte :-)


Erg jammer dat artikelen van zo'n lage kwaliteit veelvuldig aanwezig zijn op deze site.

Dat de schrijver ook nog een computable expert is zegt mij meer dan genoeg, ik ken wel betere sites...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-11T09:06:00.000Z Mark Smalley
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.