Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De impact van Cloud op de bedrijfsarchitectuur

Cloud computing verandert voorgoed de manier waarop bedrijven informatie technologie inzetten. Deze ontwikkeling heeft bijvoorbeeld grote gevolgen voor applicatielevering. In dit artikel worden de ontwikkelingen geschetst en een aantal tips gegeven over hoe bedrijven een succesvolle basis kunnen leggen voor cloud computing.

Integratie is momenteel de grootste ict-uitdaging. De groeiende hoeveelheid informatie op bedrijfsinfrastructuren zorgt er bovendien voor dat integratie-uitdagingen steeds complexer worden. Daar komt bij dat (niet-technische) managers zich vaak niet realiseren hoeveel inspanning het kost om data goed te integreren. Dit heeft een mogelijk risicovol en kostbaar domino-effect tot gevolg. Zo wordt de data-infrastructuur opgeofferd aan snelheid en leveren bedrijven projecten nog steeds te snel af. De eerste gebruikerservaring is negatief en het ontwikkelteam loopt continu achter de feiten aan.

Deze situatieschets gaat voorbij aan de inspanningen die nodig zijn voor echt goede data-integratie, evenals aan de complexiteit om dit direct goed te doen. Budget is een andere complicerende factor voor integratie. Er moet eerst flink worden geïnvesteerd voordat een bedrijf omzet kan genereren uit een applicatie. Kosten en baten zijn niet in lijn, wat bedrijven doet twijfelen aan de investering.

‘Verstopte' bedrijfskennis

Cloud computing, ofwel het aanbieden van een infrastructuur of componenten daarvan als dienst, biedt een oplossing voor deze uitdagingen. Integratie-initiatieven die op cloud-technologie zijn gebaseerd, leveren sneller resultaat op. Het is immers niet nodig om tijd te besteden aan infrastructuuropbouw. De kosten lopen langzamer op, aangezien bedrijven per gebruiker betalen en niet vooraf hoeven te investeren in hardware en/of software.

Bedrijven die kiezen voor cloud computing, kunnen data integreren op een manier die voorheen nog niet mogelijk was. De data is namelijk beschikbaar via gestandaardiseerde interfaces. Dit maakt de weg vrij voor de bouw van innovatiever data-applicaties. Zakelijke gebruikers met betere toegang tot relevante informatie kunnen sneller beter geïnformeerde beslissingen nemen. Deze nieuwe methode van databundeling wordt het kernpunt van applicatieontwikkeling. Het optimaliseert ook de manier waarop voorheen in systemen ‘verstopte' bedrijfskennis is te gebruiken.

Voordelen

Duidelijk is dat cloud computing grote voordelen oplevert. De vraag is echter hoe succesvolle integratie is te realiseren? Vijf best practices op een rij.

Creëer een middenlaag
De eerste best practice is de aanleg van een middenlaag tussen infrastructuur en de cloud. Deze laag beschermt bedrijven tegen leverancierswisselingen. Een bedrijf bepaalt zelf op welke voorwaarden wordt gewerkt met de leverancier van cloud-diensten, en voorkomt met de middenlaag een zogenaamde vendor lock-in. Een middenlaag zorgt er ook voor dat een bedrijf controle houdt en zijn eigen beleid kan invoeren. De laag biedt namelijk inzicht in de manier waarop een cloud wordt gebruikt. Met dit inzicht zijn risico's in kaart te brengen en relaties te optimaliseren. Bovendien biedt het mogelijkheden om de sla's van de leverancier te monitoren.

Focus op beveiliging
Ict-medewerkers wijzen vooral op de beveiligingsrisico's die cloud computing met zich mee zou brengen. Uitbesteding vergroot nu eenmaal de angsten op dit vlak. Onnodig, maar security in de cloud vereist wel een iets andere aanpak. Zo moet er met name aandacht zijn voor de beveiliging van de datalaag. Nu nog ligt de focus op netwerklaagbeveiliging. Ook is het zaak om in het achterhoofd te houden dat cloud computing momenteel nog in de kinderschoenen staat. Bedrijven moeten pas informatie in de cloud zetten als ze ergens anders een kopie hebben. Investeren in een calamiteitenplan (ook het testen daarvan) is ook belangrijk.

Wees voorzichtig
Aangezien cloud computing geen hoge begininvesteringen vereist, zijn fouten snel te vergeven. Koersveranderingen zijn zeker in de eerste fase van cloud computing mogelijk, aangezien er niets wordt ‘weggegooid'. Uiteraard is dit lastiger in een latere fase, maar niet moeilijker dan het wisselen van softwareleverancier.

Houd rekening met de cultuur
De verplaatsing van de infrastructuur naar de cloud betekent ook dat de taken van de ict-afdeling verschuiven. Ze hoeft zich niet langer te richten op het in de lucht houden van de infrastructuur, maar kan zich focussen op applicatie-integratie. Dit vereist een omslag in cultuur en activiteiten. Om dit in goede banen te leiden, zijn leiderschap, duidelijkheid en training nodig.

Successtrategie uitzetten
Een gedegen plan is essentieel om de juiste investeringen te doen. Cloud computing is te beschouwen als een manier om van het netwerk een platform voor applicatielevering te maken, gebaseerd op service-interfaces tussen componenten. Data wordt uit informatiesilo's losgemaakt en is te benaderen via open en goed gedefinieerde interfaces. Hiermee maken bedrijven ict-middelen vrij voor de levering van data aan eindgebruikers. Cloud computing resulteert zo niet alleen in lagere kosten, maar zorgt ook voor afstemming tussen ict en business, en voor een grotere flexibiliteit. Ict wordt zo een onderscheidende factor.

Het proberen waard

Is cloud computing een hype of is het de toekomst van ict? Wat het antwoord op die vraag ook is, de drempel om te starten met deze strategie is laag. Fouten zijn geoorloofd doordat de risico's niet groot zijn. Deze ontwikkeling stroomlijnt processen en legt de focus op resultaat. Dit alles tegen lagere kosten. Dat is zeker de moeite van het proberen waard.

Bart Schouw, Progress Software

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-08-05T09:00:00.000Z Bart Schouw
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.